Наставници ће држати онлајн наставу из празних учионица

27.10.2020. 18:55
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Настава за све ученике основних и средњих школа у Републици Српској у овој седмици ће се одвијати на даљину, уз помоћ онлајн пратформи, апликација и имејла, али ће њихови наставници, истовремено, морати да долазе у школе и да им “предају” из празних учионица.

Oваква инструкција Министарства просвјете и културе Републике Српске, дан након што је пала одлука да се настава у школама превентивно обустави и пресели онлајн на седам дана, због погоршане епидемиолошке ситуације у заједници, збунила је, па и наљутила многе наставнике. 

У једном дијелу инструкције Министарства наведено је, наиме, да су наставници обавезни да долазе у школе и да све активности реализују из школе, поштујући утврђени распоред наставних часова и задужења на основу рјешења о 40-часовној радној седмици. 

Импровизација

Како је наведено, наставници из подручних одјељења наведене активности могу реализовати из централне школе. Од просвјетара се очекује и да прате напредовање ученика и биљеже податке о томе, како би се несметано могло урадити и оцјењивање ученика. 

Наставница Марина, која из Бањалуке путује у једну средњу школу удаљену око 60 километара, каже да је овакав начин рада просвјетарима нејасан.

– Све ми је то некако чудно. Хајде да су почетак наставе ставили бар у 9 сати, а не у 7 и 30. Заиста не знам како ће то да изгледа, али мени је ово мало и неозбиљно, у недјељу вече саопштити да нема наставе и онда наврат-нанос, журимо и правимо неке импровизације – каже ова наставница.

Позајмити лаптопе

Инструкцијом Министарства предвиђено је, прецизно, и да се настава на даљину за ученике основне школе реализује употребом Офис 365 алата или путем других дигиталних алата као што су Гугл платформа (гугл учионице), приватних имејл адреса наставника, комуникацијом путем друштвених мрежа и сервиса за размјену порука (Вибер) или телефонским путем (СМС порукама или позивима).

За извођење наставе на даљину за ученике средњих школа користиће се Офис 365 алати електронска пошта, сајт школе, гугл учионице, блогови школа, друштвене мреже и сервиси за размјену порука. Наставни час, реализован на даљину и путем електронских алата, траје највише 30 минута.

– Кабинете информатике школе максимално треба да користе. У њима по неколико наставника може реализовати наведене активности, а наставницима и ученицима школе, на основу исказаних потреба, треба да ставе на располагање лаптопе и другу потребну опрему. Уколико школа не располаже с довољним бројем лаптопа, потребно је контактирати друге школе из регије и договорити преузимање одређеног броја лаптопа из друге школе – истакла је министарка просвјете Наталија Тривић.

Распоред часова

Она је поручила и да наставници треба да успоставе комуникацију с ученицима, као и да се дају повратне информације о урађеним задацима које су им наставници задали, и то искључиво у терминима који се везују за већ утврђени распоред школских часова. 

Предвиђено је да се ова инструкција министарства проводи до 1. новембра, а шта ће се са наставом дешавати након тога нико од саговорника Српскаинфо јуче није могао да каже.

Очекивања по питању тога када ће ученици поново сјести у клупе, и да ли ће то бити прије или тек након избора, различита су. Док једни вјерују да је у питању само привремена мјера обуставе док се ситуација мало стабилизује и процијени, други очекују, ипак, да би ова мјера могла бити продужена за најмање још седам дана, па и дуже, с обзиром на озбиљност епидемиолошке ситуације у заједници.

Пошто за сада нема назнака да ће се пандемије брзо смирити, страхује се и да се ученици неће тако брзо вратити у школе.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Laz 28.10.2020. 20:30
    Lazovi,hoćete plate a da neradite da roditelji djecu uče,sta će naučiti? Ništa . Ima da pišemo peticije i protestujemo zbog vaših glupih mjera,lafo radi ZDRAVLJA,sram vas bilo!!!!!
  • Generic placeholder image
    Pale 28.10.2020. 20:25
    Nema ništa od toga,ponovno škola od ponedeljka,hahahahaha,hahahahaha
Повезане вијести
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 15m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 29m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 36m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 24m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 6m
    0