“НАТО миротворци” и данас односе животе

31.08.2023. 08:29
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Бомбардовање осиромашеним уранијумом, стрес, нездрава храна препуна опасних пестицида и генетски преносиве болести само су неки од главних разлога који су Србију довели на друго мјесто на свијету по броју умрлих од рака, одмах иза Монголије.

Наводе ово стручњаци и доктори анализирајући за “Глас Српске” најновије податке Свјетске здравствене организације (СЗО) која је урадила истраживање које показује да у Србији на годишњем нивоу од рака умре 150,6 особа на 100.000 становника. Стање је забрињавајуће, истиче за “Глас Српске” в.д. директора Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици Златан Елек, а из дана у дан све је више обољелих од малигних болести.

- Сви добро знају да смо бомбардовани осиромашеним уранијумом, од тада се 100 пута повећао број пацијената који примају онколошку терапију. Од тада су прошле 24 године, а и деца оболевају од малигних болести. Знамо да су неке болести и генетски преносиве, а сада имамо ситуацију да и отац и дете болују од исте болести, па је већ и унуче у фази испитивања да ли има малигну болест. То су све опипљиви и научно доказани подаци - рекао је Елек.

Уз то, све мање домаће хране и брз начин живота “заслужни” су за фрапантне податке са којим се љекари суочавају сваког дана.

- То је тај наметнути западњачки начин живота који је уништио нашу породицу и ето нам проблема. Да је код нас у Србији највише бомбардовање произвело негативне последице, говори и пример из околине Пећи, где је 47 италијанских војника добило леукемију - казао је Елек.

Он је нагласио да се не може пуно урадити на превентиви, јер је све затровано.

- Ако су загађени ваздух и вода, ако су загађени сви ресурси на којима сејемо жито, тешко је причати о превентиви - рекао је Елек.

Стање није много боље ни у БиХ која се по броју умрлих од рака налази на 13. мјесту са 127,3 умрлих на 100.000 људи. Једна од оснивача бањалучког Удружења обољелих од рака плућа “Диши за живот” Ана Корљан Стјепановић каже да је један од узрока дувански дим.

- Све више се говори и о загађеном ваздуху који свакодневно удишемо. Када су карциноми у питању, најчешће се не зна тачан узрок, знају се они посредни, као што су лоша исхрана, али и слаба физичка активност. Најтужније је да све више младих оболијева. Док је некада то била болест резервисана за старију популацију, сада оболијева све више младих, жена и непушача - рекла је Корљан Стјепановић.

Према њеним ријечима, прогнозе нису нимало оптимистичне ни за наредни период.

- Поражавајући су подаци који показују да ће се у будућности свака друга особа на неки начин сусрести са дијагнозом рака, да ли у раном или касном стадијуму - казала је Корљан Стјепановић.

Превентива

Како каже Ана Корљан Стјепановић, важна је превенција, а она се залаже и за забрану пушења на јавним мјестима, али и да се људи што више крећу те да се промовише и вожња бициклом.

 - Једини начин да се рак спријечи је да се подигне свијест код људи. Зато је од кључне важности покренути националне програме раног откривања рака - рекла је Корљан Стјепановић.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“ Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 27m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 32m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 15m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 21m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 29m
    0