Навршила се 31 година од страдања Срба у логору у Марином Селу

18.11.2022. 09:14
0
ИЗВОР: srna.rs

Навршила се 31 година од страдања Срба из западнославоских села Куп и Клиса током рата у Хрватској 1991. године, који су одведени у импровизовани затвор у Марином Селу гдје их 18 није преживјело мучења, саопштено је из Документационо-информативног центра "Веритас".

Припадници хрватске војне полиције су у периоду од 12. до 18. новембра 1991. године ухапсили 24 српска цивила у селима Кип код Дарувара, под сумњом да скривају оружје, и Клиса код Пакраца, ради "измјештања" становништва.

Срби су одведени у Марино село, гдје су затворени и држани у подруму импровизованог затвора "Рибарска колиба", психички и физички малтретирани.

Најчешће методе мучења су биле потапање у воду, прикључивање на индукторску струју, одсијецање ушију, резање по прсима и сољење рана, гажење ногама, ударање металним шипкама и дрвеним палицама.

Само су шесторица преживјели мучења, док их је 18 ликвидирано, с тим да се за тијелима петорице још увијек трага.

За ликвидацију ових српских цивила Жупанијски суд у Осијеку је у јуну 2011. од шесторице оптужених припадника војне полиције ЗНГ, осудио двојицу - Томицу Полето на 15 година и Жељка Тутића на 12 година затвора, док је тројицу ослободио у недостатку доказа, а против једног је оптужбу одбацио због застаре.

"Веритас" напомиње да је од 8. октобра 1991. до 29. марта 1992. у логорима "Рибарска колиба" у Марином селу и "Стара циглана" у Пакрачкој Пољани, које је основала јединица за посебне намјене МУП-а Хрватске под командом Томислава Мерчепа, ликвидирано према Веритасовим подацима, више од 100 жртава, углавном српских цивила.

Већина ликвидираних потиче из западнославонских насеља са подручја Пакраца и Дарувара, али и са територија општина Гарешница, Кутина, Бјеловар и Загреб.

Сва ова насеља налазила су се ван подручја у којима се српско становништво оружјем супротставило насиљу хрватских оружаних формација.

Послије хапшења, без судског налога, Срби су довођени у ове логоре, појединачно или у мањим групама, гдје су задржавани неколико дана и послије страховите тортуре, уколико нису подлегли мукама, извођени су на стратишта и ликвидирани.

Жупанијски суд у Загребу је у току 2005. године након дугогодишњег поступка, правоснажно осудио петорицу припадника МУП-а Хрватске /Муниба Суљића, Синишу Римца, Игора Миколу, Миру Бајрамовића и Бранка Шарића/ на казне затвора од три до 12 година.

Осуђени су због убиства непознатог мушкарца и незаконитог лишавања слободе и изнуде тројице Срба, који су у октобру 1991. из Загреба доведени у Пакрачку пољану, гдје су их ликвидирала непозната лица.

Жупанијски суд у Загребу је у мају 2016. године неправоснажно осудио и Томислава Мерчепа, тадашњег команданта резервне јединице МУП-а Хрватске и савјетника у том министарству на пет и по година затвора јер није спријечио себи подређене да врше незаконита хапшења, злостављања и убијања 31 цивила.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву представу (ФОТО) Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву ...
Велики протестни скуп Срба на КиМ: "Нећете нас протерати с наших огњишта" Велики протестни скуп Срба на КиМ: "Нећете нас протерати с наших огњишта"
Срби на Косову и Метохији проживљавају незабиљежену тортуру Срби на Косову и Метохији проживљавају незабиљежену тортуру
Најчитаније
 • Преминуо Сретен Срето Петронић
  3h 14m
  1
 • "Краљица џепароша" поново у акцији
  10h 0m
  3
 • Прича о чича Срету Петронићу из Пала и његовој Хелени
  3h 17m
  0
 • Земљотрес јачине 2,8 степена на подручју Сарајева
  8h 59m
  0
 • Упозорење: Снажан циклон иде према региону, очекује се јако невријеме
  4h 26m
  0