Недостатак тракица за мјерење шећера у крви

17.04.2021. 17:30
0
ИЗВОР: БН ТВ

Дијабетичари траже одговоре на питање зашто нема довољно тракица за мјерење нивоа шећера у крви у апотекама и када ће имати већи избор. Траже да Фонд на позитивну листу уврсти више произвођача како би се избјегли проблеми са недостатком тракица.

Обољели од дијабетеса у Бањалуци принуђени су, појашњавају, да се ослањају на донације апарата за мјерење нивоа шећера у крви и тракице за мјерење нивоа шећера у крви.

Нарочито, тврде, у Српској у посљедња четири мјесеца постоји проблем са набавком тракица јер оних које је могуће добити на рецепт нема у апотекама. Дијабетичари траже одговоре, кажу да им је незванично речено да је проблем са тендерима и јавним набавкама.

У Удружењу дијабетичара траже да на листу Фонда здравственог осигурања буде уврштено више произвођача како пацијенти не би били осуђени на једног произвођача или добављача.

У Фонду тврде да су они недавно провели поступак јавне набавке преговарачким поступком због хитности набавке прије свега због потреба трудница и дјеце. Кажу да је повећана потрошња тракица довела до нестанка прије истека планираног двогодишњим планом. Појашњавају и да је и дошло до пораста броја корисника и потреба за тракицама што се није могло прецизно предвидјети.

Директор Фонда Дејан Кустурић недавно је рекао да је проблем у дугом чекању на одлучивање по жалбама других понуђача.

Пацијенти су писали и министарству здравља тражећи да више врста тракица буде стављено на позитивну листу како би се избјегли проблеми са набаком. Остали су без конкретног одговора.

Упозоравају да нередовно мјерење нивоа шећера у крви као и нередовне контроле које су постале уобичајене у вријеме пандемије могу довести до озбиљних компликација код обољелих од дијабетеса.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    9h 22m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    9h 2m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    12h 25m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    13h 22m
    11
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    10h 19m
    0