Nedostatak trakica za mjerenje šećera u krvi

17.04.2021. 17:30
0
IZVOR: BN TV

Dijabetičari traže odgovore na pitanje zašto nema dovoljno trakica za mjerenje nivoa šećera u krvi u apotekama i kada će imati veći izbor. Traže da Fond na pozitivnu listu uvrsti više proizvođača kako bi se izbjegli problemi sa nedostatkom trakica.

Oboljeli od dijabetesa u Banjaluci prinuđeni su, pojašnjavaju, da se oslanjaju na donacije aparata za mjerenje nivoa šećera u krvi i trakice za mjerenje nivoa šećera u krvi.

Naročito, tvrde, u Srpskoj u posljednja četiri mjeseca postoji problem sa nabavkom trakica jer onih koje je moguće dobiti na recept nema u apotekama. Dijabetičari traže odgovore, kažu da im je nezvanično rečeno da je problem sa tenderima i javnim nabavkama.

U Udruženju dijabetičara traže da na listu Fonda zdravstvenog osiguranja bude uvršteno više proizvođača kako pacijenti ne bi bili osuđeni na jednog proizvođača ili dobavljača.

U Fondu tvrde da su oni nedavno proveli postupak javne nabavke pregovaračkim postupkom zbog hitnosti nabavke prije svega zbog potreba trudnica i djece. Kažu da je povećana potrošnja trakica dovela do nestanka prije isteka planiranog dvogodišnjim planom. Pojašnjavaju i da je i došlo do porasta broja korisnika i potreba za trakicama što se nije moglo precizno predvidjeti.

Direktor Fonda Dejan Kusturić nedavno je rekao da je problem u dugom čekanju na odlučivanje po žalbama drugih ponuđača.

Pacijenti su pisali i ministarstvu zdravlja tražeći da više vrsta trakica bude stavljeno na pozitivnu listu kako bi se izbjegli problemi sa nabakom. Ostali su bez konkretnog odgovora.

Upozoravaju da neredovno mjerenje nivoa šećera u krvi kao i neredovne kontrole koje su postale uobičajene u vrijeme pandemije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija kod oboljelih od dijabetesa.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    16h 46m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    21h 19m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 53m
    2
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    19h 59m
    0
  • Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
    20h 21m
    0