Неколико намирница помоћи ће вам да лакше заспите

11.04.2022. 22:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Многим људима тешко пада прилагођавање на ново годишње доба и промјену времена. У том процесу важно је све што радимо током дана, а не само оно што је директно везано за сан.

Оно што једемо, такође може да има важну улогу у прилагођавању.

- Најбоља храна прије спавања обично су сложени угљени хидрати, протеини, воће или поврће, а оно што се не препоручује је конзумирање веће количине слаткиша и газираних зашећерених пића - наглашавају стручњаци.

Прва на списку добрих намирница за конзумирање прије одласка на спавање је овас.

- Он садржи и мелатонин и аминокиселину триптофан која помаже у стварању мелатонина, који помаже нашем мозгу да шаље сигнале остатку тијела да је вријеме за спавање - објаснио је нутрициониста.

Разлог зашто је триптофан толико важан је то што такође помаже нашем тијелу у стварању хормона серотонина, који нам помаже да се опустимо.

Многе проблеме са спавањем погоршавају тјескоба и претјерана брига, и због тога би требало помоћи тијелу да ствара што више серотонина.

Воће које се препоручује за конзумирање прије спавања је киви, а добар одабир су и трешње. Од меса се препоручује ћуретина.

Млијеко и млијечни производи сљедећи су на списку. Преглед студија између 1972. и 2019. открио је да млијечни производи помажу у побољшавању квалитета сна.

Стручњаци су издвојили још неке намирнице добре за конзумирање прије спавања: производи од соје, масна риба, бадеми, ораси, чај од камилице, зелена салата, кукуруз, грожђе, јагоде, парадајз, паприке, печурке и пиринач.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 22m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 44m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 49m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 37m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 58m
    0