Необична веза Фоче и хирургије (ФОТО)

15.12.2023. 14:45
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Почевши од Риста Јеремића, првог домаћег хирурга у БиХ, преко Игманског марша и лијечења промрзлих бораца, захваљујући чему је након Другог свјетског рата изграђена модерна болница, па до Борише Старовића, утемељивача Медицинског факултета, и генерација нових хирурга одшколованих на овом факултету, траје необична и плодотворна веза Фоче и хирургије.

У години великих јубилеја- 130 година првог Сокола у БиХ и 30 година Медицинског факултета, раме уз раме у центру Фоче минулог љета мјесто су заузеле бисте двојице великана- Јеремића и Старовића.

Јеремић је, још као студент медицине, давне 1893. године основао Фочански соко, прво такво друштво у БиХ, а тачно 100 година касније Старовић је, заједно са колегама избјеглим из Сарајева, у граду на Дрини и Ћехотини покренуо Медицински факултет.

Обојица су били велики хирурзи, универзитетски професори, академици и велики прегаоци у очувању народног здравља и српског имена у БиХ.

Мада је као љекар радио у другим срединама, Јеремић је покретањем Сокола у свом родном граду, друштва које је његовало тјелесне вјежбе и предавањима просвјећивало шире народне масе како да очувају здравље, био претеча системског здравстеног образовања у којем Фоча данас има важну улогу.

Слика

  Оснивачи Сокола, Ристо Јеремић стоји први слијева, Фотографија из Музеја Старе Херцеговине

На развој модерног здравства у Фочи пресудну улогу имала су дешавања у Другом свјетском рату. У Фочи је 3. фебруара 1942. године формирана Централна болница Врховног штаба Народноослобилачке војске Југославије и Партизанских одреда Југославије /НОВ и ПОЈ/ за лијечење бораца промрзлих у Игманском маршу, што се сматра зачетком Војномедицинске академије.

Савремена ВМА ће настати након рата у Београду спајањем Главне војне болнице настале у Фочи са Хигијенско-епидемиолошким заводом и Санитетском официрском школом у једну цјелину. Београд је тако добио данас чувену ВМА, а у Фочи је тадашња велика држава изградила модерну болницу у спомен на Игмански марш, али и у знак захвалности народу Фоче, који је 1942. прихватио промрзле борце.

Руковођење новоизграђеном Болницом, која је свечано отворена 3. јула 1958. године у присуству предсједника Југославије и Египта- Тита и Насера, повјерено је хирурзима јеврејског поријекла, који су дошли из Зенице, прво Адолфу Голдбергеру, а затим његовом сину Александру, чувеном Пуби.

За 15 година Пубиног руковођења изграђена је поликлиника, више павиљона и зграда средње медицинске школе, чиме је он од ове установе створио у оквирима тадашње Југославије велики и важан здравствени центар.

Та чињеница је почетком деведесетих година, када је у грађанском рату нестала заједничка држава, руководила српске универзитетске професоре прогнане из Сарајева да баш у Фочи наставе рад Медицинског факултета.

Слика

  Фотографија из књиге Марка Поповића о фочанским Јеврејима

Пресудну улогу у том процесу имао је дотадашњи декан Медицинског факултета у Сарајеву, свјетски познати хирург Бориша Старовић, који ће постати први декан новооснованог факултета у Фочи.

Један од Старовићевих сарадника и прогнаника из Сарајева, академик Марко Вуковић, такође хирург и један од предратних директора фочанске Болнице, приликом недавне прославе три деценије Катедре за хирургију, са поносом је истакао да је овај факултет дао седам академика, више од било којег факултета у Републици Српској, од којих пет са ове катедре, што само по себи говори о значају фочанске хирургије.

Слика

   Фото из монографије „Тридесет година Катедре за хирургију“

Недавно објављена монографија “Тридесет година Катедре за хирургију”, чији је главни уредник академик Вељко Марић, некадашњи декан Медицинског факултета у Фочи, осим што детаљно приказује историјат овог факултета, даје осврт и на тројицу великих хирурга Риста Јеремића, Феодора Лукача и Александра Голдбергера. 

Чињенице да је Фоча дала првог домаћег хирурга у БиХ и једног од првих академика са ових простора Риста Јеремића, да је у овом граду рођен хирург, универзитетски професор и један од оснивача Медицинског факултета у Сарајеву Феодор Лукач, а да је Александар Голдбергер овдје поставио темеље савременог болничког лијечења, као да су предодредиле да овај град једног дана постане здравствени и универзитетски центар.

На Медицинском факултету у Фочи знање данас стичу студенти из више од 20 земаља свијета.

Пише: Игор Јанковић

Коментари 0
Повезане вијести
Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    19h 44m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 57m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    8h 28m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 51m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 48m
    0