Neobična veza Foče i hirurgije (FOTO)

15.12.2023. 14:45
0
IZVOR: radiofoca.com

Počevši od Rista Jeremića, prvog domaćeg hirurga u BiH, preko Igmanskog marša i liječenja promrzlih boraca, zahvaljujući čemu je nakon Drugog svjetskog rata izgrađena moderna bolnica, pa do Boriše Starovića, utemeljivača Medicinskog fakulteta, i generacija novih hirurga odškolovanih na ovom fakultetu, traje neobična i plodotvorna veza Foče i hirurgije.

U godini velikih jubileja- 130 godina prvog Sokola u BiH i 30 godina Medicinskog fakulteta, rame uz rame u centru Foče minulog ljeta mjesto su zauzele biste dvojice velikana- Jeremića i Starovića.

Jeremić je, još kao student medicine, davne 1893. godine osnovao Fočanski soko, prvo takvo društvo u BiH, a tačno 100 godina kasnije Starović je, zajedno sa kolegama izbjeglim iz Sarajeva, u gradu na Drini i Ćehotini pokrenuo Medicinski fakultet.

Obojica su bili veliki hirurzi, univerzitetski profesori, akademici i veliki pregaoci u očuvanju narodnog zdravlja i srpskog imena u BiH.

Mada je kao ljekar radio u drugim sredinama, Jeremić je pokretanjem Sokola u svom rodnom gradu, društva koje je njegovalo tjelesne vježbe i predavanjima prosvjećivalo šire narodne mase kako da očuvaju zdravlje, bio preteča sistemskog zdravstenog obrazovanja u kojem Foča danas ima važnu ulogu.

Slika

  Osnivači Sokola, Risto Jeremić stoji prvi slijeva, Fotografija iz Muzeja Stare Hercegovine

Na razvoj modernog zdravstva u Foči presudnu ulogu imala su dešavanja u Drugom svjetskom ratu. U Foči je 3. februara 1942. godine formirana Centralna bolnica Vrhovnog štaba Narodnooslobilačke vojske Jugoslavije i Partizanskih odreda Jugoslavije /NOV i POJ/ za liječenje boraca promrzlih u Igmanskom maršu, što se smatra začetkom Vojnomedicinske akademije.

Savremena VMA će nastati nakon rata u Beogradu spajanjem Glavne vojne bolnice nastale u Foči sa Higijensko-epidemiološkim zavodom i Sanitetskom oficirskom školom u jednu cjelinu. Beograd je tako dobio danas čuvenu VMA, a u Foči je tadašnja velika država izgradila modernu bolnicu u spomen na Igmanski marš, ali i u znak zahvalnosti narodu Foče, koji je 1942. prihvatio promrzle borce.

Rukovođenje novoizgrađenom Bolnicom, koja je svečano otvorena 3. jula 1958. godine u prisustvu predsjednika Jugoslavije i Egipta- Tita i Nasera, povjereno je hirurzima jevrejskog porijekla, koji su došli iz Zenice, prvo Adolfu Goldbergeru, a zatim njegovom sinu Aleksandru, čuvenom Pubi.

Za 15 godina Pubinog rukovođenja izgrađena je poliklinika, više paviljona i zgrada srednje medicinske škole, čime je on od ove ustanove stvorio u okvirima tadašnje Jugoslavije veliki i važan zdravstveni centar.

Ta činjenica je početkom devedesetih godina, kada je u građanskom ratu nestala zajednička država, rukovodila srpske univerzitetske profesore prognane iz Sarajeva da baš u Foči nastave rad Medicinskog fakulteta.

Slika

  Fotografija iz knjige Marka Popovića o fočanskim Jevrejima

Presudnu ulogu u tom procesu imao je dotadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu, svjetski poznati hirurg Boriša Starović, koji će postati prvi dekan novoosnovanog fakulteta u Foči.

Jedan od Starovićevih saradnika i prognanika iz Sarajeva, akademik Marko Vuković, takođe hirurg i jedan od predratnih direktora fočanske Bolnice, prilikom nedavne proslave tri decenije Katedre za hirurgiju, sa ponosom je istakao da je ovaj fakultet dao sedam akademika, više od bilo kojeg fakulteta u Republici Srpskoj, od kojih pet sa ove katedre, što samo po sebi govori o značaju fočanske hirurgije.

Slika

   Foto iz monografije „Trideset godina Katedre za hirurgiju“

Nedavno objavljena monografija “Trideset godina Katedre za hirurgiju”, čiji je glavni urednik akademik Veljko Marić, nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Foči, osim što detaljno prikazuje istorijat ovog fakulteta, daje osvrt i na trojicu velikih hirurga Rista Jeremića, Feodora Lukača i Aleksandra Goldbergera. 

Činjenice da je Foča dala prvog domaćeg hirurga u BiH i jednog od prvih akademika sa ovih prostora Rista Jeremića, da je u ovom gradu rođen hirurg, univerzitetski profesor i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Sarajevu Feodor Lukač, a da je Aleksandar Goldberger ovdje postavio temelje savremenog bolničkog liječenja, kao da su predodredile da ovaj grad jednog dana postane zdravstveni i univerzitetski centar.

Na Medicinskom fakultetu u Foči znanje danas stiču studenti iz više od 20 zemalja svijeta.

Piše: Igor Janković

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    22h 41m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    15h 9m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    20h 42m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    21h 34m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    21h 39m
    0