Неопходна боља информисаност радника из БиХ који раде у Словенији

25.06.2021. 18:21
0
ИЗВОР: СРНА

Радници из БиХ прије одласка на рад у Словенију треба да се упознају о минимуму права из радних односа, закључено је током званичне посјете Словенији делегације Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Основни циљ посјете делегације Агенције за рад и запошљавање БиХ институцијама надлежним за област запошљавања које дјелују у Словенији био је праћење реализације Споразума о запошљавању радника из БиХ у Словенији, саопштено је из ове агенције.

Делегација Агенције за рад и запошљавање БиХ посјетила је неколико послодаваца који запошљавају држављане БиХ и извршила увид у њихове радно-правне услове, а одржани су и састанци са руководствима Завода за запошљавање Словеније и Независног синдиката радника.

Фокус разговора директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Муамера Бандића и директора Завода за запошљавање Словеније Митје Бобнара односио се на заштиту права радника из БиХ који су, путем споразума о запошљавању, запослени у Словенији.

Том приликом је констатовано да највећи број словеначких послодаваца запошљава раднике из БиХ циљано – радници се запошљавају путем слободног одабира послодавца, односно директним контактом између послодавца и радника, али у таквој ситуацији један број радника остаје ускраћен за информације о правима по основу рада, што производи злоупотребе од стране послодаваца.

Стога је закључено да је потребно посветити додатну пажњу информисању радника из БиХ о њиховим правима, те начинима заштите радничких права у Словенији.

Наглашена је улога Инфо тачке за странце у Словенији, те Агенције за рад и запошљавање у БиХ.

Закључено је да се ово питање у што скоријем периоду системски уреди између ове двије институције, а посебно да се дефинише минимум информација које морају бити предочене радницима приликом одласка на рад у Словенију.

Састанку Бандића и предсједника Независног синдиката радника Словеније Бориса Перша присуствовали су и радници из БиХ, а том приликом је потврђено да радници који одлазе из БиХ на рад у Словенију треба да се темељитије припреме за словеначко тржиште рада, посебно у смислу упознавања о њиховим радничким правима, али и обавезама према послодавцу.

У том смислу закључено је да је неопходно извршити припрему радника пред одлазак на рад, упознати их са минимумом права из радних односа, скренути им пажњу на недостатке и пропусте који су до сад уочени, информисати их о институцијама надлежним за заштиту права из радних односа и омогућити им контакте са овим институцијама.

Закључено је да је радницима потребно посебно нагласити да свака институција може реаговати и пружити заштиту права из радних односа само након њихове пријаве.

У вези са овим питањем Агенција за рад и запошљавање БиХ и Независни синдикат радника Словеније договорили су сарадњу.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 10m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 25m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 16m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 43m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 35m
    0