Нешић открио шта је проблем у коалицији и са којим партијама не жели сарадњу

22.10.2020. 21:45
2
ИЗВОР: Srpskainfo

Предсједник ДНС Ненад Нешић изјавио је да оставку на мјесто в.д. директора „Путева Републике Српске“ није поднио под притисцима.

Нешић у емисији „Пулс“ БН Телевизије није желио детаљније да објасни разлоге због којих се повукао, као ни да образложи „здравствене разлоге“.

На констатацију уреднице и водитељке Сузане Рађен Тодорић да у јавности мало ко вјерује у то да је оставку поднио због здравља, Нешић је одговорио: „Драго ми је ако вјерујете да сам човјек коме ништа не може да се деси“.

-У том тренутку нисам видио притиске. Сматрао сам да је то нормално. Нико, па ни ја није рођен са функцијама. У РС је погрешна перцепција, прича се само о функцијама, а не о програмима. Када сам поднио оставку и прошао Бањалуком, више ми је грађана пришло него што има функционера у Српској – рекао је Нешић.

На поновљено питање шта је претходило оставци, Нешић је одговорио: „Оно што се десило иза затворених врата, треба тамо да остане. Што је требало да изађе у јавност, изашло је. Мислим да треба да ставимо тачку на ту тему“.

Нешић је рекао да је недвосмислено да ДНС иступа из коалиције на нивоу Републике Српске и БиХ и да су сви чланови Предсједништва странке гласали за такву одлуку, укључујући све посланике ДНС у Народној скупштини и министре у Влади Српске.

Говорећи о данашњем састанку делегација ДНС и СНСД, он је рекао да то није први, а ни посљедњи разговор са Милорадом Додиком, који је српски члан Предсједништва. Међутим, поручио је да више неће бити састанака на нивоу ДНС-СНСД јер су једни другима рекли да се више не разумију.

-Ми смо данас имали коректан разговор гдје смо рекли шта је проблем, да не можемо да пређемо преко неких ствари, да желимо да водимо политику ДНС. Преко чега не можемо да пређемо? Дуга је то историја. Ако кренемо од 2018. након општих избора када је ДНС уложио 100.000 гласова у побједу предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ. Добили смо заузврат да је дошло до цијепања ДНС, да су четири посланика напустила ДНС. Бојим се да неки људи са друге стране стола нису хтјели да чују за такве проблеме – рекао је Нешић.

Лидер ДНС потом је изјавио да он поштује коалицију три странке у Републици Српској, коју су чиниле ДНС, СНСД и СП, али да се не види у коалицији у којој су „инстант партије“.

-Мислим прије свега на оне које су настале од ДНС. Украли су мандате ДНС. Нису самостално наступали. Не желим да будем у таквом друштву, они нису добили подршку народа на изборима – поручио је Нешић.

Мада изласком ДНС-а из власти, српски члан Предсједишва БиХ губи двотрећинску подршку у парламенту Српске, Нешић је обећао да ће ДНС и даље да стане уз већину, у случају да Додик буде прегласан у Предсједништву.

-Увијек ћемо подржати вето, ако се тим штите интереси Републике Српске. Нећемо подржати прегласавање српског народа ни пренос надлежности на ниво БиХ, без обира ко био наш члан Предсјеништва БиХ. Једини смо били против укидања ВРС и против јединственог ПДВ система, а то су подржали и СДС, и СНСД, и ПДП – рекао је Нешић.

Поручио је да ће сви у ДНС, који не буду поштовали став врха странке, бити санкционисани.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ja sam 24.10.2020. 20:58
    Seoska bitanga
  • Generic placeholder image
    Dobra festa bila u birtiji 22.10.2020. 23:45
    A ne u Prijedoru...
Повезане вијести
СНСД ИНС Ћосићу: Србујете преко наших леђа СНСД ИНС Ћосићу: Србујете преко наших леђа
Божовић: Маске су овај пут само дјелимично пале Божовић: Маске су овај пут само дјелимично пале
Миличевић: Додик дао до знања колико вриједи његов патриотизам и ријеч дата у највећој институцији Републике Српске Миличевић: Додик дао до знања колико вриједи његов патриотизам и ријеч дата у највећој инс...
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 35m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 27m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 18m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 3m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 10m
    4