Неуспио покушај „Klix.ba“ да Милораду Додику освјежи памћење и помогне му да поправи оцјену из историје

16.06.2023. 21:14
7
ИЗВОР: katera.news

„Klix.ba“ жели бити врховни експерт за историју/хистерију и у свом тексту “Паралелна стварност: Додик је очајан и поново негира опсаду Сарајева: Освјежимо му памћење и поправимо му оцјену из хисторије”

„Klix.ba“ глуми учитеља историје и тврди: “Занемарио је Додик свјесно чињенице и свјесно нагласио тезе које годинама понавља. Па да га подсјетимо. “

У ствари у њиховој “Паралелној стварности” занемарио је „Klix.ba“ свјесно чињенице и свјесно су нагласили тезе које годинама понављају.

Па да их подсјетимо.

Није тачно “Опсада Сарајева је званично окончана 29. фебруара 1996.”, и да су “Сарајлије су 1.425 дана живјели без хране, воде и енергената.”

Грађански рат у Босни и Херцеговини није трајао до 29. Фебруара 1996, јер  “…14. Децембра 1995. у Паризу је потписан Дејтонски мировни споразум, којим је, према договору 21.новембра исте године у Даyтону (САД), и званично прекинут рат у Босни и Херцеговини…Тим документом службено је окончан скоро четверогодишњи рат,…”. (погледати “BiH: 25.godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”…aa.com.tr./ba/politika/bih- 25-godišnjica-potpisivanja-dejtonskog-mirovnog-sporazuma-/2075902)

Нико ко је нормалан и моралан, који познаје чињенице о грађанском рату на Сарајевском ратишту неће негирати да су дијелови Града Сарајево у појединим периодима били без довољно хране, воде или енергената. Али у већем периоду рата имали су и храну, воду и енергенте који су у Град долазили кроз Тунел спаса, авионима на Аеродром Бутмир, плавим путевима и на друге начине.

Ја сам цијели рат био на Илиџи у Лужанима и свједока сам да у више ситуација , тачније већину, кад није Град имао струју или воду нисам ни је на Илиџи имао струју или воду.

Није тачно да је “Око 350.000 становника било је изложено свакодневној ватри припадника некадашње ЈНА и паравојних формација, а касније припадника тадашње Војске Републике Српске, из готово свих врста наоружања, с положаја смјештених на околним брдима.”

Током рата био сам командир ИВ чете, Илиџанске бригаде у цијело вријеме сам био на брду, положај Сугреб, Игман испод Голог брда, изнад Врела Босне. Изнад мене на Игману, Бјелашници, Трескавици и Иван Седлу су на вишим планинским котама борци Армије Републике Босне и Херцеговине, и ако се погледа пажљиво распоред зарачених страна које су заузеле положаје на ужем и ширем опсадном прстену на Сарајевском ратишту видјеће да се на више брежуљака, брда и планина налазе лоциране јединице Армије Републике Босне и Херцеговине и да је лаж да су само Срби дејствовали “с положаја смјештеним на околним брдима.”

Није тачно да је “током опсаде убијен је 11.541 грађанин Сарајева, међу њима 1.601 дијете.”

Тачно је да је убијено око 5.500 грађана Сарајева, а од тога око 740 дјеце.

Бошњачки и хашки научници, експерти  говоре о око 5.500 убијених грађана Сарајева и око 8.900 погинулих грађана Сарајева, и око 740 убијене дјеце (око 620 у опкољеном Сарајеву и око 120 у опкољеном Источном Сарајеву).

Нудим Вам податке, да се упознате са изворима, књигама, спомен обиљежјима,  које су прави извор података о убијеној дјеци у Граду Сарајеву, у рату подјељеном граду.

1. Босанска књига мртвих, Мирсад Токача, Књига I, стр.610. “У Сарајеву је смртно страдало и 705 маољетних особа, од чега 611 дјеце убијено као цивили, а 94 је погинуло у статусу војника”

2. Злочини над дјецом Сарајева у опсади, академик Смаил Чекић, страна 856. “Убијено је 524 дјеце.”

3. Спомен обиљежје убијене дјеце опкољеног Сарајева, уклесана су имена 520. убијеног дјетета.

Откривање споменика дјеци настрадалој у Сарајеву 1992-1995 ...

https://www.slobodnaevropa.org/a/1832029/p2.html

9 сви 2009 ... ... отворено је Спомен обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева у ... дјеци Сарајева - За сада ће на споменику бити уклесана имена 520 ...

„Klix.ba“ више вјерује умјетнику Харису Пашовићу који је поставио умјетничку инсталацију у улици Маршала Тита за 11.541 жртву рата у Сарајеву, а мање бошњачким и хашким ескпертима.

Као прву лекцију они у тексту постављају Мапу опкољеног Сарајева, аутор Суада Капић, која стварно показује да је око 7% Града Сарајева у опсади коју су формирали Срби. Ту су приказани већински дијелови општина Стари Град, Центар, Ново Сарајево и Нови град, под контролом Армије Републике Босне и Херцеговине око којих се налази ужи опсадни прстен који се свјетској а и домаћој јавности потура као лажна Опсада Сарајева.

Око 70% дијелови Града Сарајева који су били под контролом Војске Републике Српске налазили су између два опсадна прстена које је формирала Армија Републике Босне И Херцеговине. Око 23% територије Града Сарајева налазило се ван ширег опсадног прстена.

Слика

Када пажљиво погледате ову моју мапу Сарајевског ратишта, на којој су уцртани ужи и шири опсадни прстен и уважавајући чињенице од догађајима у Граду Сарајеву од 1992. до 1995 године могу закључити и тврдити :

- Подјела Града Сарајева на српске и бошњачке енклаве десила се почетком 1992. године, јануар-април. Формирала се паралелна политичка и полицијска власт, свако на својој територији;

- У мјесецу марту и априлу 1992. године постављене су на више мјеста у Граду Сарајеву српске и бошњачке барикаде, што је довело до обостраног блокирања:

- На ободима, ивицама српских и бошњачких енклава постављене су у априли и мају 1992.године  војне и полицијске снаге Бошњака и Срба, које су ту са малим помјерањима дочекале крај грађанског рата 1995.године и то се може исправно назвати опкољавање и опсада, енклава и дијелова Града Сарајева.

Имајући све ово у виду, не могу  Бошњаци за себе резервисати и користити синтагма опкољено, опсједнуто Сарајево, а као доказ нудити мапу опкољеној Сарајева која представља око 7% територије Града Сарајева и при томе свјесно занемаривати чињенице да је 70% Града Сарајева који су контролисали Срби исто било опкољено и опсједнуто.

Милорад Додик је политичар, није професионални историчар а ни политички аналитичар, и као такав је у праву кад тврди да су:

- Срби највеће жртве грађанског рата у Сарајеву;

- Да је данас Сарајево, ма шта се под тим подразумјевало, етнички очишћен град од Срба;

- Да је почетком 1992. године Сарајево био етнички подијељени град;

- Заборавио је да каже, а он то добро зна, да је у марту, априлу и мају дошло до обостране блокаде српских и бошњачких енклава у етнички подијељеном Граду Сарајеву.

Непрецизна и непотпуна је Додикова изјава о опкољеном Сарајеву и било би добро да та изјава буде у будућности прецизнија и потпунија, са аргументима.

Имајући у виду све ово што сам написао у овом мом коментару гдје сам понудио одређене ставове са аргументима, чињеницама и имајући у виду и оно што су изјављивали прије а и овом приликом новинари „Klix.ba“ и Милорад Додик о опсади Сарајева предлажем, а Ви који ово читате оцијените јесам ли у праву или гријешим, волио бих чути Ваше јавно мишљење о мојим жељама и приједлозима:

- Желим и био би то велики допринос за мир, правду, истину и помирење да Милорад Додик и његови сарадници размотре чињенице и прихвате историјску истину да је 7% опкољеног/опсједнутог Града Сарајева под бошњачком контролом било опкољено од стране Војске Републике Српске;

- Желим и био би то велики допринос за мир, правду, истину и помирење да „Klix.ba“ и други сарајевски медији размотре чињенице и прихвате историјску истину да је 60% опкољеног Града Сарајева под српском контролом било опсједнуто/опкољено од стране Армије Републике Босне и Херцеговине.

 

Пише: Душан Шеховац

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Mladen 18.06.2023. 19:09
    Да , то сви знамо - и ми Срби у РС и Бошњаци- Муслимани у Сарајеву, али мржња је огромна код наше браће Срба мухамеданске вјероисповијести , не виде од те мржње ништа, мучи их и изједа као црв ,неда им мира- Његош је њих најбоље описао,допунио Андрић а они сами дали печат својим чињењем .
    Истина лјечи.
  • Generic placeholder image
    East 17.06.2023. 19:41
    Bosanac, dođi da te dodamo na spisak!
  • Generic placeholder image
    Krcko 17.06.2023. 17:51
    Opasan ovaj Bosanac što psuje majku, gdje je cenzura nije mi jasno kako ove uvrede prolaze u komentarima, zar nema cenzura i kodeksa kod objave komentara. U toku rata u šeheru kao i u mirnodopsko doba ljudi se umirali prirodnom smrću, osim starih i bolesnih bilo je i djece koja su od raznih bolesti umirala. Sve te smrti za pune četiri godine su pripisane tzv."agresorskoj strani" tj., Srbima što je ortodoksna laž. Slušajući propagandu i laži ispada da tokom rata u tako velikom gradu niko nije umro na prirodan način, nego sve stradali od "agresora" sa brda.
  • Generic placeholder image
    Pale 17.06.2023. 08:30
    Odlican istinit tekst.
    Propaganda i istorijske lazi koje bosnjaci podmecu sprecavaju suzivot. Rat je strahota i ne ponovio se, ali kad se zavrsio treba korektno sagledati cinjenice i nastaviti zivot jedni pored drugih.
  • Generic placeholder image
    Zloba 17.06.2023. 04:47
    A kojom magijom neko može tolike dane da izdrži bez hrane i energenata za grijanje? Vodu neću spominjati. Pitam da bih i ja naučio, da ne bacam pare uzalud. Ne treba mi na toliki period, dosta i po tri mjeseca da štedim.
  • Generic placeholder image
    Hari 17.06.2023. 00:06
    Gosp.Šefovac je napisao pravu istinu i razbio tešku propagandu i grdne laži Bošnjačke vrhuške iz šeher Sarajeva o tzv. opsadi grada. Činijenice koje navodu su argmentovane i istinite, koje se ne mogu pobijati. Samo dug je put do istine da izađe iz mraka na svijetlost dana.
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 16.06.2023. 23:25
    Tako je Dušane, svoje ratno-propagandne floskule promovišu kao istorijske "činjenice" Laži, pa ni ove sarajevske ne mogu vječno trajati!
Повезане вијести
Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте
Мартовски погром - Нисмо заборавили Мартовски погром - Нисмо заборавили
DEUS EX MACHINA DEUS EX MACHINA
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 20m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 15m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 4m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 26m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 41m
    0