Невен Тушевљак за Катеру: Љубав човјека према човјеку мора бити безгранична

28.12.2023. 11:22
1
ИЗВОР: katera.news

Смисао људског постојања је у љубави, доброти и разумијевању. Онај ко пронађе тај смисао и још изгради свијест о томе да је важно све умножавати и дијелити, посебан је и хуман човјек.

Да је потреба да човјек помогне другом човјеку још увијек жива, доказује један младић, хуманиста, који je одлучио да својим корацима и пређеним километрима покуша спасти нечији живот. Најчешће, живот потпуног странца.

Тај младић је наш суграђанин Невен Тушевљак.

У великом интервјуу за портал Катера, Невен је говорио о трчању, припремама, искушењима, човјекољубљу, вјери у Бога и богољубљу који га води ка циљу онда када и сам помисли да не може ни корака даље.

За почетак разговора наш саговорник је рекао да је почео трчати у вријеме пандемије корона вирусом у жељи да скине вишак килограма.

- Након неколико мјесеци, који су били тешки, схватио сам да трчање помаже и менталном здрављу јер се лучи ендорфин, хормон среће, који помаже да се осјећамо боље и да живимо квалитетније – навео је он.

Временом је Невен заволио трчање, а након што је крајем 2022. истрчао први маратон, схватио је да не постоје физичке препреке и да ће му искрена вјера у Бога обасјати пут до циља.

- Када сам први пут чуо за Димитрија Маринковића из Бијељине, одлучио сам да трчим хуманитарни маратон и да сваки корак на 200 километара дугом путу од родног Источног Сарајева до Бијељине посветим овом дјечаку – рекао је он.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Невен је на овај пут кренуо 17. новембра прошле године, а три дана касније, након напорних дионица, лошег времена, повишене тјелесне температуре и исцрпљености, стигао је на бијељински трг гдје су га дочекали тада десетомјесечни Димитрије и његови родитељи.

- Посебан је осјећај стићи до циља, а посебно је лијепо кад истрчите хуманитарни маратон. До сада сам трчао за људе и породице које уопште нисам познавао, а када вас они дочекају на циљу и захвале се, то нема цијену и емоције које тад доживим су посебне. Тек тад схватим да сам урадио нешто посебно! Оно што ми помаже је вјера у Бога који ми шаље невјероватну снагу, чува ме, и не дозвољава да поклекнем пред изазовима – навео је он.

Како истиче, његов хуманитарни гест је само мали каменчић који треба да заталаса море и покрене што више племенитих људи који желе да помогну онима којима је помоћ потребна.

Овај племенити момак додаје да на хуманитарне трке не иде сам, да га прате пријатељи који му пружају подршка и без којих не би могао испунити мисију.

Патријарх Павла је рекао да "човек не може да живи без смисла", а за нашег саговорника смисао живота је емпатија и човјекољубље.

- Људи су друштвена бића и само тако могу да функционишу. Живот за сваког од нас има другачије планове. Понекад не можемо сами да се изборимо за препрекама и потребна нам је помоћ. Понекад људима не треба материјална помоћ него лијепа ријеч, загрљај, подршка. Није само новчана помоћ начин да се некоме помогне. Ако преведете стару особу преко пјешачког прелаза, помогнете старици да понесе тешке кесе или поклоните своју стару одјећу некоме коме је потребна, учинили сте добро дјело. Свети Оци кажу „да је наше оно што дамо другима“. У тој поруци лежи смисао живљења – истакао је он.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Под слоганом “Бог воли храбре, а свијет побједнике” Невен је у марту ове године учествовао на маратону у Јерусалиму, једном од најпопуларнијих и најтежих свјетских маратона, и на тај начин помогао у лијечењу суграђана Милоша Божовића и Магдалене Влашки.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Невен је учествовао и на овогодишњи Берлинском маратону, а маршруту дугу 42 километра и 195 метара истрчао је за три сата, 59 минута и 46 секунди, што је и његов лични рекорд. У новембру је истрчао и маратон у Истанбулу, једини маратон на два континента који се трчи преко Босфора.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Говорећи о припремама за захтјевне трке, овај маратонац истиче да је најбитније слушати знакове које тијело шаље.

- Тренирам током читаве године, а зими сам много више активан. Водим рачуна шта једем, једем разнолику храну, воће и поврће, пијем доста воде. Трчање утиче и на психофизичко здравље, подиже самопоуздање, утиче на друштвени живот и прави од нас боље људе – навео је он.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Прије нешто више од мјесец дана, Невен је испунио још једну хуману мисао и истрчао трку дугу преко 200 километара, од Источног Сарајева до Бањалуке, за Бањалучанина Сергеја Ступара (20), који је прије више од четири мјесеца доживио саобраћајну несрећу у којој је задобио тешке повреде главе и пао у кому.

Учествујте заједно са Невеном Тушевљаком на Острошком полумаратону - трци за „срце и душу“

Маратонац Невен ће у априла 2024. године учествовати на Острошком полумаратону, на којем ће учесници трчати од Саборног храма у Никшићу до Манастира Острог, прослављајући празник овог великог светитеља. 

Невен је овај полумаратон трчао два пута, а како је истакао, ова трка заузима посебно мјесто у његовом срцу.

- Свима нама је Острог на посебном мјесту у срцу, а ова трка је трка за „срце и душу“, стога желим да позовем све људе да ми се придруже. Организоваћемо заједничке тренинге на којима ћемо се припремити за овај полумаратон – рекао је Невен, додајући да жели да организује и хуманиратну акцију и да трку посвети онима којима је то потребно.

За крај разговора, наш саговорник је послао поруку да љубав човјека према човјеку мора бити безгранична и да су хуманост и емпатија још увијек највредније људске особине.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 29.12.2023. 17:36
    Bog te blagoslovio momcino
Повезане вијести
Купи километре, подржи Невена Тушевљака и помози рад Фондације “Свети Вукашин” Купи километре, подржи Невена Тушевљака и помози рад Фондације “Свети Вукашин”
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 57m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 41m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 54m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 8m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 0m
    0