Невјероватна љековита својства кинеске наранџе

17.08.2020. 20:28
0
ИЗВОР: Курир

Кумкват или кинеска наранџа како је још називају је позната по својим љековитим својствима још од давнина. Постоје четири врсте кумквата - нагами, маруми, меива и Хонг Конг дивљи кумкват.

Припада породици цитруса, а краси га изразито наранчаста боја и плод овалног облика. Плод је нешто мањи од лимуна, а достиже величину између три и пет центиметара. Због патуљастог раста, богате зелене крошње и лијепих цвјетова широм свијета се користи и као декоративно дрво. Називају га још и златно воће и у потпуности оправдава свој назив низом бенефита које има за тијело.

Као и већина цитруса, садржи велике количине витамина А, Ц и Е и фитонутријената који нас штите од лошег утицаја слободних радикала. Богат је извор витамина Ц, садржи чак 43,9 милиграма на 100 грама, што је 73 посто препоручене дневне дозе.

Због тога је одличан за јачање имунитета, а штити и од прехладе, грипа и других инфекција. Садржи велике количине антиоксиданса и веће количине фитонутријената флавоноида, каротен, танин, зеаксантин и пектин.

Антиоксиданси и фитонутријенти штите тијело од слободних радикала који су повезани са настанком разних болести. Снижава повишени холестерол и триглицериде у крви одржавајући правилан доток крви и смањујући ризик од можданог и срчаног удара.

Садржи изузетно пуно калијума, као и омега-3 и омега-6 масне киселине које су важне за здравље кардиоваскуларног система.

Кумкват је и одлична воћка за смањење ризика од дијабетеса типа 2. Нека се ово необично воће обавезно нађе у вашим јутарњим напицима јер је одличан извор рибофлавина, који доказано убрзава метаболизам и потпомаже пробаву угљених хидрата, протеина и масти.

Кумкват је због велике количине влакана и воде одличан избор за оне који желе да изгубе на тежини.

Прије јела кумкват мало протрљате међу прстима како би отпустио сокове и уља, која имају слаткаст цитрусни укус па ће бити пуно укуснији. Од ове се воћке, као и од осталих цитруса, могу припремати џемови, сокови, пите.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјеменке бундеве су прави извор здравља Сјеменке бундеве су прави извор здравља
Пилећи паприкаш Пилећи паприкаш
Рецепт за слане штапиће Рецепт за слане штапиће
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 55m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 50m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 55m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 44m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 53m
    3