Незадовољни радом Савеза општина и градова: СДС-ови начелници замрзавају статус

05.07.2023. 09:52
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Прилив новца у буџет Српске, а самим тим и у касе локалних заједница од убраних прихода од индиректних пореза наставља да пада, а због непреузимања никаквих корака када је ријеч о том питању од стране републичких званичника начелници највеће опозиционе странке у Српској - СДС на корак су да замрзну статус у даљем раду Савеза општина и градова Републике Српске.

Из Управе за индиректно опорезивање јуче је саопштено да је у првој половини ове године убрано 5,279 милиона марака прихода од индиректних пореза, што је повећање за 6,33 одсто у односу на исти период лани, али је ка Републици Српској и ФБиХ отишло знатно мање новца због обавеза по основу спољног дуга које су стигле на наплату.

Наиме, УИО који код себе има план отплате спољног дуга, прво резервише новац за обавезе ка спољним кредиторима који стижу на наплату, а остатак новца распоређује се ка ентитетима и Брчко дистрикту.

Тако је на рачун буџета Српске у првој половини ове године уплаћено 866 милиона марака, што је за 51 милион марака мање него у истом периоду прошле године. На сервисирање обавеза ка спољним кредиторима Српске у првом полугодишту отишла су 184 милиона, док је у истом периоду лани за те намјене издвојено 109 милиона марака.

Начелник Теслића Милан Милићевић рекао је да су из Савеза општина и градова РС до сада у више наврата упозоравали републичке званичнике да приход од ПДВ-а пада те тражили састанак са премијером РС Радованом Вишковићем када је ријеч о тој теми.

- Не желе да чују апеле из локалних заједница. Премијер се понаша као да су локалне заједнице на некој другој планети, а не у Српској. Ентитети и држава се задужују преко мјере и без консултације са локалним заједницама, а терет враћања дуга пада на леђа општина и градова па самим тим трпи становништво које вапи за инфраструктуром и рјешавањем низа других проблема - рекао је “Гласу Српске” Миличевић и додао да је прва половина године била бурна када је ријеч о сервисирању спољних обавеза, а друго полугодиште ће, према његовим прогнозама, бити исто.

Због проблема који су настали због тога, али и нереаговања надлежних, начелници СДС-а ће, наводи Миличевић, направити значајне потезе већ на првој сједници Конференције локалне самоуправе те странке (КОЛОС).

- Вјероватно ћемо донијети одлуку о замрзавању статуса општина на чијем челу су начелници СДС-а у Савезу општина и градова, јер су се они показали потпуно неефикасани у рјешавању свих ових проблема - нагласио је Миличевић и додао да све локалне заједнице у Српској имају проблем те да ће морати да иду у кројење ребаланса буџета наниже.

Према његовим ријечима проблем је и што општине и градови у Српској на чијем су челу начелници из владајуће коалиције на нивоу Републике намире недостатак смањених прихода од ПДВ-а на рачун јавних инвестиција, које се, како наводи, шаком и капом њима дијеле, а на уштрб оних којима руководе људи из опозиције.

- И ту смо потпуно неравноправни. То је насиље над локалним заједницама на чијем челу нису људи из владајуће коалиције. Ништа нам друго не преостаје него да замрзнемо статус у Савезу општина и градова - поручио је Миличевић.

Нагласио је да вјероватно тај потез неће ништа помоћи, али ће исказати протест према тренутном начину расподјеле јавних средстава.

- Ми нећемо никога да молимо за оно што нам припада. Конференцију КОЛОС-а имаћемо у идућих седам до десет дана па ћемо све ово званично изнијети у јавност - рекао Миличевић.

Законом о буџетском систему Републике Српске из 2005. године, који је ступио на снагу од почетка 2006. године, буџету Републике Српске, након што легне новац од стране УИО, припада 72 одсто средстава која буду прикупљена од индиректних пореза, јединицама локалне самоуправе 24 одсто, а преостали износ од четири одсто иде за јавно предузеће “Путеви Републике Српске”.

За отплату спољног дуга Републике Српске ове године планирано је скоро 150 милиона марака више него лани, када је за те намјене потрошено 266,5 милиона КМ.

Брчко најбоље стоји

Према подацима УИО слична ситуација је и у ФБиХ. На њихов рачун су у првој половини године од индиректних пореза уплаћене 1,632 милијарде, а у истом периоду лани приход ка том ентитету износио је 1,713 милијарди марака. За сервисирање спољног дуга тог ентитета у првој половини ове године отишла су 382 милиона марака убраног пореза, што је за 152 милиона више него у истом периоду 2022. године.

Најповољнија је ситуација у Брчком, јер је на њихов рачун у првом полугодишту ове године од ПДВ-а легло 110 милиона марака, што је за три милиона више него у истом периоду лани. Обавезе по основу спољног дуга Брчког ове, али и прошле године, износиле су по четири милиона марака.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 18m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 23m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 6m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 12m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 20m
    0