Незаконито повећали плату, куповали телефоне и гориво

17.04.2021. 11:56
0
ИЗВОР: buka

Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске кршила је Закон о јавним набавкама, док је Предсједница Комисије мимо Закона и Посебног колективног уговора повећала себи плату у 2020. години, сазнаје БУКА

Ово је наведено у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора, која је "чешљала" Републичку комисију за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске. 

"Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске није донијела План јавних набавки за 2020. годину, нити су доношене посебне одлуке о покретању поступка јавне набавке, што није у складу са чланом 17. Закона о јавним набавкама, а набавке роба и услуга (мобилних телефона, горива за моторна возила, услуга осигурања, поклона и репрезентације) су вршене без примјене одредби наведеног закона" стоји у извјештају Ревизије

У 2020. години Комисија је провела набавку мобилних телефона (2.063 КМ), горива за моторна возила (1.732 КМ), услуга осигурања (1.433 КМ), репрезентације и поклона (4.612 КМ) без примјене одредби наведеног закона, сазнаје БУКА.

Такође, утврђено је да примијењени коефицијент за обрачун плате предсједника Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске је већи од коефицијента утврђеног Одлуком Административне комисије Народне скупштине Републике Српске, односно Рјешењем о утврђивању плате за предсједника Комисије утврђен је коефицијент који није одговарајући бруто принципу (са порезом на доходак) сходно одредбама измијењеног Закона о порезу на доходак.

Такође, за чланове комисије утврђене су и исплаћене накнаде са већим коефицијентима односно у већим износима у односу на одлуку Административне комисије Народне скупштине.

Предсједнику Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске вршене су исплате осталих личних примања (накнаде) сходно одлукама које нису одобрене од стране Административне комисије Народне Скупштине.

"Правилник и највећи број напријед наведених одлука су донесени до јула 2020.године до када је био на снази Пословник о раду Народне скупштине, гдје је чланом 58. поред осталог, дефинисано да Административна комисија даје сагласност на акте службе других органа.

Сходно чињеници да је Народна скупштина оснивач Комисије и да Комисија своје извјештаје о раду подноси Народној скупштини, за дио донесених одлука и Правилник није обезбијеђена сагласност Административне комисије. Такође, према члану 70. број 9. Устава Републике Српске Народна скупштина Републике Српске врши контролу рада органа који су јој одговорни у складу са Уставом и законом." стоји у ревизији Главне службе јавног сектора.

Такође према оцјени Ревизора, у Комисији нису донесени интерни акти којима би се дефинисала права и ограничења приликом трошења средстава (коришћење репрезентације у службене сврхе, коришћење мобилних телефона у службене сврхе и употреба службеног возила). 

Према одлукама предсједника Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске вршено је увећање плате по основу додатног рада за запослене у Стручној служби, што није у складу са одредбама члана 3. Посебног колективног уговора за запослене у органима управе Републике Српске.

Конкретно, због повећаног обима посла током године, извршен је обрачун и исплата увећања плате за предсједницу Комисије за јануар у износу од 600 КМ, а за остале мјесеце у износу од 300 КМ, запосленом који обавља послове возача је исплаћено по 100 КМ за пет мјесеци, а запосленима који обављају послове правника и техничког секретара обрачун и исплате су извршене за децембар мјесец (50 КМ)

"Увећање плате за запослене у Служби није у складу са чланом 3. Посебног колективног уговора за запослене у органима управе Републике Српске и са чланом 3. Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске јер наведеним члановима није прописано увећање плате због повећаног обима посла. Ревизијом је утврђено, да у евиденцији о присуству на послу запослених нису исказани радни сати по основу додатног рада" стоји у извјештају Ревизора.

Такође, према одлукама предсједника Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске исплаћиване су накнаде запосленима у Стручној служби (поводом Осмог марта, накнаде за посебне резултате у раду, накнаде у случају теже болести) које нису у складу са чланом 15. Посебног колективног уговора за запослене у органима управе Републике Српске.

Уговори о дјелу су закључивани за систематизована радна мјеста, односно за послове који су у надлежности Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске, што није у складу са чланом 205. Закона о раду.

Иначе Комисији је дато мишљење са резервом.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    23h 1m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 29m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 39m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    18h 11m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 44m
    0