Никола Тесла у писму пријатељу јасно каже: Ја сам Србин

27.01.2021. 18:44
0
ИЗВОР: rts.rs

Предсједница Друштва „Михајло Пупин“, Александра Нинковић Ташић, гостујући у емисији Радио Београда 2, први пут је показала и прочитала писмо Николе Тесле упућено пријатељу Американцу, у коме познати научник јасно истиче своју националну припадност.

Тесла у писму истиче да „наравно да зна да је Србин“, да су његови коријени веома стари и да се поријекло по мајчиној линији може пратити далеко у прошлост.

- Уредник Канзас фармер енд мејл енд бриз не схвата у потпуности да је провинција гдје сам рођен била под влашћу Аустрије, што нема никакве везе са мојом националношћу -  написао је Тесла у писму своме пријатељу.

- Оригинално писмо које сам, са печатом и потписом добила пре неколико дана из Америке, брани Николу Теслу његовим речима од злоупотреба којима је био изложен све ове године - истакла је Александра Нинковић Ташић у емисији Клуб 2 Милене Божовић Манић.

Слика

Фотографија: РТС

Александра Николић Ташић је подсјетила и на писмо нашег великог научника из фонда Конгресне библиотеке САД, које је раније објављено, а у коме Никола Тесла каже да: „Не постоји народ који је страдао више од српског народа. Због тога што смо толико страдали постали смо народ пјесника и мислилаца. Знате ли шта је рекао велики пјесник Гете о српским народним пјесмама. А шта мислите да би рекао да је био Србин?“, пише Никола Тесла 1895. Године

- Американци малу књигу о великом српству Николе Тесле редовно штампају у Конгресној библиотеци и не дозвољавају да падне у заборав, као што ми то чинимо -  додала је Александра Нинковић Ташић у емисији Радио Београда 2.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица смрти Николе Тесле – господара муња, генија који је освијетлио свијет Годишњица смрти Николе Тесле – господара муња, генија који је освијетлио свијет
Вијенац за Николу Теслу умјесто на споменику завршио у кеси за смеће Вијенац за Николу Теслу умјесто на споменику завршио у кеси за смеће
Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    6h 45m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    7h 29m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    11h 34m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    11h 38m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    23h 22m
    0