Nikola Tesla u pismu prijatelju jasno kaže: Ja sam Srbin

27.01.2021. 18:44
0
IZVOR: rts.rs

Predsjednica Društva „Mihajlo Pupin“, Aleksandra Ninković Tašić, gostujući u emisiji Radio Beograda 2, prvi put je pokazala i pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu, u kome poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

Tesla u pismu ističe da „naravno da zna da je Srbin“, da su njegovi korijeni veoma stari i da se porijeklo po majčinoj liniji može pratiti daleko u prošlost.

- Urednik Kanzas farmer end mejl end briz ne shvata u potpunosti da je provincija gdje sam rođen bila pod vlašću Austrije, što nema nikakve veze sa mojom nacionalnošću -  napisao je Tesla u pismu svome prijatelju.

- Originalno pismo koje sam, sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike, brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine - istakla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Klub 2 Milene Božović Manić.

Slika

Fotografija: RTS

Aleksandra Nikolić Tašić je podsjetila i na pismo našeg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije objavljeno, a u kome Nikola Tesla kaže da: „Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda. Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pjesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pjesnik Gete o srpskim narodnim pjesmama. A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin?“, piše Nikola Tesla 1895. Godine

- Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci i ne dozvoljavaju da padne u zaborav, kao što mi to činimo -  dodala je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Radio Beograda 2.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica smrti Nikole Tesle – gospodara munja, genija koji je osvijetlio svijet Godišnjica smrti Nikole Tesle – gospodara munja, genija koji je osvijetlio svijet
Vijenac za Nikolu Teslu umjesto na spomeniku završio u kesi za smeće Vijenac za Nikolu Teslu umjesto na spomeniku završio u kesi za smeće
Nikola Tesla - tvorac novog tehničkog poretka svijeta Nikola Tesla - tvorac novog tehničkog poretka svijeta
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    6h 25m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    19h 35m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    20h 7m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    18h 26m
    0
  • Mladić izboden nožem u parku!
    22h 29m
    0