Никољданске сузе три деценије чекају правду (ФОТО)

16.12.2022. 15:34
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Потресном академијом под називом „Никољданске сузе на путу до истине“, у Фочи је данас обижељено 30 година од свирепог злочина у Јошаници.

На дан Светог оца Николаја, 19. децембра 1992. године, српска земља заливена је крвљу невиних срадалника, истакнуто је на академији у Средњошколском центру, уз подсјећање да је међу 56 Јошаничана који су мученички скончали било и троје дјеце - двогодишња Данка Тановић, седмогодишњи Дражен Вишњић и његова три године старија сестра Драгана Вишњић, те 21 жена и 12 брачних парова.

Слика

Фото: radiofoca.com

Уздаси и сузе посјетилаца обиљежили су академију „Никољданске сузе на путу до истине“, на којој је приказан истоимени документарни филм Радио-телевизије Републике Српске, аутора Радивоја Обреновића, а који преноси потресна свједочења преживјелих Јошаничана.

Протојереј ставрофор Ненад Тупеша рекао је да ништа тако није обиљежило српску и историју хришћанске цркве као сузе, те да се никољданске сузе поклапају са сузама светог оца Николаја за онима који нису спознали истиниту свјетлост Христа Бога.

- Мучеништво и свједочење вјере на мученички начин јесте у основи наше Цркве и нашег народа, који се држи ријечи, вјере и дјела Светог оца Николаја, а с друге стране то је залог, сјеме које је положено да поново исклија - рекао је Тупеша.

Слика

Фото: radiofoca.com

"Ти гробови нису раке, већ колевке нових снага…“ стихови су српског пјесника Јове Јовановића Змаја, којима је са академије поручено да живот никад не нестаје, да се рађа и да траје, а што су потврдили и ученици фочанских основних и средњих школа, који су својим литерарним и ликовним радовима увеличали сјећање на јошаничко старадање.

- Данас су ме највише потресли радови дјеце. Та дјеца су ме поново вратила 30 година прије, како је то све изгледало - рекла је свједок злочина Душанка Лаловић.

На академији су награђени ученици Анђела Ивановић, СШЦ, Јован Томовић, ОШ „Веселин Маслеша“, Доротеја Савић, „ОШ Свети Сава“ зе литерарне радове, те Марија Крстонић, „ОШ Свети Сава“, Софија Томовић, ОШ „Веселин Маслеша“, Марија Кнежевић, СШЦ и Михајло Стојановић Средња богословска школа за ликовне радове.

Ученица Средњошколског центра Анђела Ивановић прочитала је свој награђени рад, који је написала из перспективе једног од три јошаничка анђела- мале Данке Тановић.

- Покушала сам да из перспективе мале Данке представим цијелу причу масакра, како се то све одиграло. Наравно, рад није посвећен само њој, већ свим људима који су тада страдали и свој дјеци која су тада завршила своје животе - рекла је Анђела.

Јанко Филиповић, предјседник општинске Организације породица погинулих, која је и организовала академију у сарадњи са просвјетним установама, истакао је да се и поред необоривих доказа и познатих имена злочинаца, пуних 30 година чека на правду, коју прије свега, како је навео, дугујемо жртвама, па онда и будућим генерацијама.

- Борба за правду уједно је борба за истину о томе шта се дешавало на овом простору у протеклом рату, а истина је да се наш народ бранио управо од таквих који су били спремни на извршење оваквих злочина. Наставићемо борбу за задовољење правде, како злочина у Јошаници, тако и других српских стратишта на простору наше општине - рекао је Филиповић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да су Фочаци овим још једном послали вапај и захтјев према свим надлежним инситутцијама да се починиоци злочина приведу лицу правде.

Слика

Фото: radiofoca.com

- Имамо неко охрабрење у овом недавном хапшењу појединих припадника такозване Армије БиХ. Надамо се да ће заслужену казну добити сви виновнци који су тог крвавог Никољдана учествовали у Јошаници и побили недужне људе - рекао је Вукадиновић.

- Тридесета је година од када у Јошаници тишина подједнако најгласније говори, док се сваки нови дан оплакује росом новог живота. Из тог тужног вијенца родиле су се нове клице са жељом да дају плод незаборава и радости новог живота - поручено је са академије.

Пише: Игор Јанковић

Коментари 0
Повезане вијести
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    19h 3m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    8h 59m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    20h 50m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    16h 30m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    19h 50m
    0