Nikoljdanske suze tri decenije čekaju pravdu (FOTO)

16.12.2022. 15:34
0
IZVOR: radiofoca.com

Potresnom akademijom pod nazivom „Nikoljdanske suze na putu do istine“, u Foči je danas obiželjeno 30 godina od svirepog zločina u Jošanici.

Na dan Svetog oca Nikolaja, 19. decembra 1992. godine, srpska zemlja zalivena je krvlju nevinih sradalnika, istaknuto je na akademiji u Srednjoškolskom centru, uz podsjećanje da je među 56 Jošaničana koji su mučenički skončali bilo i troje djece - dvogodišnja Danka Tanović, sedmogodišnji Dražen Višnjić i njegova tri godine starija sestra Dragana Višnjić, te 21 žena i 12 bračnih parova.

Slika

Foto: radiofoca.com

Uzdasi i suze posjetilaca obilježili su akademiju „Nikoljdanske suze na putu do istine“, na kojoj je prikazan istoimeni dokumentarni film Radio-televizije Republike Srpske, autora Radivoja Obrenovića, a koji prenosi potresna svjedočenja preživjelih Jošaničana.

Protojerej stavrofor Nenad Tupeša rekao je da ništa tako nije obilježilo srpsku i istoriju hrišćanske crkve kao suze, te da se nikoljdanske suze poklapaju sa suzama svetog oca Nikolaja za onima koji nisu spoznali istinitu svjetlost Hrista Boga.

- Mučeništvo i svjedočenje vjere na mučenički način jeste u osnovi naše Crkve i našeg naroda, koji se drži riječi, vjere i djela Svetog oca Nikolaja, a s druge strane to je zalog, sjeme koje je položeno da ponovo isklija - rekao je Tupeša.

Slika

Foto: radiofoca.com

"Ti grobovi nisu rake, već kolevke novih snaga…“ stihovi su srpskog pjesnika Jove Jovanovića Zmaja, kojima je sa akademije poručeno da život nikad ne nestaje, da se rađa i da traje, a što su potvrdili i učenici fočanskih osnovnih i srednjih škola, koji su svojim literarnim i likovnim radovima uveličali sjećanje na jošaničko staradanje.

- Danas su me najviše potresli radovi djece. Ta djeca su me ponovo vratila 30 godina prije, kako je to sve izgledalo - rekla je svjedok zločina Dušanka Lalović.

Na akademiji su nagrađeni učenici Anđela Ivanović, SŠC, Jovan Tomović, OŠ „Veselin Masleša“, Doroteja Savić, „OŠ Sveti Sava“ ze literarne radove, te Marija Krstonić, „OŠ Sveti Sava“, Sofija Tomović, OŠ „Veselin Masleša“, Marija Knežević, SŠC i Mihajlo Stojanović Srednja bogoslovska škola za likovne radove.

Učenica Srednjoškolskog centra Anđela Ivanović pročitala je svoj nagrađeni rad, koji je napisala iz perspektive jednog od tri jošanička anđela- male Danke Tanović.

- Pokušala sam da iz perspektive male Danke predstavim cijelu priču masakra, kako se to sve odigralo. Naravno, rad nije posvećen samo njoj, već svim ljudima koji su tada stradali i svoj djeci koja su tada završila svoje živote - rekla je Anđela.

Janko Filipović, predjsednik opštinske Organizacije porodica poginulih, koja je i organizovala akademiju u saradnji sa prosvjetnim ustanovama, istakao je da se i pored neoborivih dokaza i poznatih imena zločinaca, punih 30 godina čeka na pravdu, koju prije svega, kako je naveo, dugujemo žrtvama, pa onda i budućim generacijama.

- Borba za pravdu ujedno je borba za istinu o tome šta se dešavalo na ovom prostoru u proteklom ratu, a istina je da se naš narod branio upravo od takvih koji su bili spremni na izvršenje ovakvih zločina. Nastavićemo borbu za zadovoljenje pravde, kako zločina u Jošanici, tako i drugih srpskih stratišta na prostoru naše opštine - rekao je Filipović.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da su Fočaci ovim još jednom poslali vapaj i zahtjev prema svim nadležnim insitutcijama da se počinioci zločina privedu licu pravde.

Slika

Foto: radiofoca.com

- Imamo neko ohrabrenje u ovom nedavnom hapšenju pojedinih pripadnika takozvane Armije BiH. Nadamo se da će zasluženu kaznu dobiti svi vinovnci koji su tog krvavog Nikoljdana učestvovali u Jošanici i pobili nedužne ljude - rekao je Vukadinović.

- Trideseta je godina od kada u Jošanici tišina podjednako najglasnije govori, dok se svaki novi dan oplakuje rosom novog života. Iz tog tužnog vijenca rodile su se nove klice sa željom da daju plod nezaborava i radosti novog života - poručeno je sa akademije.

Piše: Igor Janković

Komentari 0
Povezane vijesti
Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    7h 40m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    7h 45m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    8h 37m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    21h 7m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    8h 51m
    0