Њемачки репер оскрнавио Принципов мост у Сарајеву

13.11.2021. 11:47
0
ИЗВОР: Катера

Прије неколико дана у Сарајеву је на бетонској огради Принциповог моста (Латинске ћуприје) освануо графит непознатог аутора, који је за неке умјетност, док за друге представља скрнављење, с обзиром да је овај мост споменик од историјског значаја.

Убрзо након тога, берлински репер "Банкх" написао је на свом "Инстаграм" профилу да је он аутор спорног графита, те изјавио да се не ради о скрнављењу, него на уљепшавању града на њима лијеп начин.

- Сад се зна да смо ми офарбали мост, поштујемо вашу историју и све што уз то иде. Заиста нисмо знали да је чувени мост. Нисмо оскрнавили или уништили мост, него га уљепшали на свој начин - написао је Банкx, а преносе федерални медији.

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић рекла је да ће графит бити уклоњен, те додала да је вандализам и скрњављење националних споменика недопустиво и кривично дјело. 

Комисија за очување националних споменика БиХ, на сједници одржаној од 30. аугуста до 2. септембра 2004. године, донијела је Одлуку којом се историјска грађевина – Латинска ћуприја, некада Принципов мост у Сарајеву проглашава националним спомеником Босне и Херцеговине.

Сјеверни крај моста било је поприште атентата на надвојводу Аустрије Франца Фердинанда од стране Гаврила Принципа 1914. године, што је био повод за избијања Првог свјетског рата.

Судећи по почетку градње моста, то је један од најстаријих очуваних мостова у граду Сарајеву.

У попису Босанског санџака од 1541. године, помиње се мост на овом мјесту, саграђен од кожара (сарача) Хусеина, сина Ширмерда.

Тај први поменути мост, вјероватно је био саграђен од дрвета, јер подаци из 1565. свједоче да је камени мост овде саградио еминентни грађанин Сарајева Алија Ајни-бег.

Страшна поплава која се десила 15. новембра 1791. године, тешко је оштетила мост, а његову каснију обнову финансирао је сарајевски трговац Хаџи Абдулах Брига.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 35m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 8m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 34m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 47m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 16m
    3