Ношење маски не помаже без придржавања осталих мјера

13.04.2020. 13:36
0
ИЗВОР: ATV

Ношењем медицинске маске повећава се ризик од заразе вирусом корона уколико се не примјењују и друге заштитне мјере, изјавила је представница Свјетске здравствене организације (СЗО) у Русији Мелита Вујнович.

- Потребно је да људи имају довољно маски. Међутим, маска не штити у потпуности. Уколико носите маску, а заборавите на све друго, односно не држите одстојање, не перете руке – сугурно ћете се разбољети - изјавила је она за телевизијски канал „360“.

Осим тога, представница СЗО је додала да уколико се маска овлажена од дисања не баци послије два сата, може постати узрок заразе.

Здравим људима је боље да не носе маску ако се не налазе у истој просторији са зараженим особама. У том случају, држање одстојања је ефикаснија мјера од личног заштитног средства, саопштила је Федерална новинска агенција.
 
Према мишљењу Вујновичеве, управо је немарно понашање становништва када је ријеч о поштовању правила режима самоизолације узроковало пораст броја случајева коронавирусне инфекције у Москви.

У Русији је укупно откривено 15.770 случајева оболевања од вируса корона, излечено је скоро 1.300 људи, а 130 особа је преминуло.

Широм свијета од новог корона вируса до сада је обољело 1.853.393 особа, док је преминуло 114.253.

Од укупног броја обољелих, њих 50.859, односно четири одсто је у критичном стању, најновији су подаци објављени на порталу Vorldometers.

Коментари 0
Повезане вијести
Обавезне маске у здравственим и установама социјалне заштите у ФБиХ Обавезне маске у здравственим и установама социјалне заштите у ФБиХ
У Црној Гори од данас обавезне маске У Црној Гори од данас обавезне маске
Вукмир: За сада без препоруке за ношење маски Вукмир: За сада без препоруке за ношење маски
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 49m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 44m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 32m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 38m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 6m
    0