Новац исплаћиван и фирмама у ФБиХ које током пандемије нису имале раднике

01.06.2021. 15:30
0
ИЗВОР: Nezavisne

Канцеларија за ревизију ФБиХ објавио је извјештаје о пословању институција током прошле године. Утврђено је да Федерално министарство околине и туризма није у потпуности испоштовало Уредбе и прописе за додјелу 30 милиона КМ помоћи фирмама чије пословање је било угрожено због Ковида-19. Новац су примиле и фирме које су смањиле број радника, нису имале раднике или уопште нису у судском регистру.

Ревизори су истакли како нису у потпуности испоштовани критерији. На интернет страници Министарства није објављена ни одлука о додјели средстава за кориснике финансијске помоћи с износом додијељених средстава како је прописано законом.

Констатовано је да увидом у критеријуме Уредбе није узето у разматрање стање запослених и смањење радних мјеста у финансираним дјелатностима у односу на претходну годину.

- Према расположивим подацима Порезне управе ФБиХ, број запослених на 30. 9. 2020. године, који је био један од критерија за додјелу финансијске помоћи, у односу на исти период претходне године код већег броја корисника значајно је смањен. Мањи број корисника је у посматраном периоду задржао исти број запослених или је остварио повећање. Констатовали смо и да износ одобрених средстава није био ограничен у односу на број запослених, због чега су поједини корисници са само једним или два запослена добили значајна средства помоћи (251.149 КМ и 450.483 КМ), што се посебно односи на дјелатност путничких агенција - наводи се у извјештају.

Истиче се да су "Europa Hotel Holiday" Сарајево и "Термална ривијера" Илиџа смањили број запослених за 90, "Europa Hotel Europe" и "Grand Hotel Bristol" Сарајево смањили су број запослених за 68, "Аваз" д.о.о. за 65, Љечилиште "Реумал" Фојница за 63.

Ипак, "Hotel Holiday" Сарајево од Федералног министарства околине и туризма добија 569.209 КМ, а Термална ривијера Илиџа 700.000 КМ. "Europa d.o.o. Hotel Europe" Сарајево, али су добили 643.852 КМ помоћи. "Аваз" д.о.о је добио 429.273 КМ.

- Износ одобрених средстава није био ограничен у односу на број запослених, због чега су поједини корисници са само једним или два запослена добили значајна средства помоћи (251.149 КМ и 450.483 КМ), што се посебно односи на дјелатност путничких агенција - наведено је у извјештају.

Констатовано је да је Министарство правном лицу Fortuna trade tours" d.o.o.Мостар одобрило средства за 14 запослених, иако је средства тражило само за основну организациону јединцу са три запослена радника, те му је одобрен већи износ средстава од утврђеног у члану 14 Уредбе. Појединим корисницима додијељена су средства за пословне јединице које према "Актуелном изводу из судског регистра" нису уписане у судски регистар, што није у складу с чланом 13 Уредбе Федералног министарства околине и туризма за 2020. годину, а односи се на сљедеће пословне јединице: PJ Hotel "Carpe diem", Зеница; "Mrkulić company" d.o.o. Сарајево-Илиџа, P.J. Hotel "Hollywood" Илиџа и "UNION FOODS" d.o.o. Читлук, Туристичко насеље "ХЕРЦЕГ ЕТНО СЕЛО МЕЂУГОРЈЕ".

- Одобрена су средства правном лицу основаном након 30. 6. 2019. године, иако је то правно лице (ALM Turist d.o.o. Хотел Пливско језеро, Јајце) у 2019. години извршило измјене уписа у судски регистар, а основано је 2016. године, што није у складу с чланом 15 Уредбе" - наводе ревизори.

Хотелу "MARCONI из Међугорја, који је такође, како пише "N1", отпустио све своје раднике за вријеме пандемије, Министарство је додијелило 23.522 КМ. Агенција Green Travel d.o.o. Сарајево, без иједног запосленог, добила је 22.810 КМ, а агенција за туризам, промет и услуге "PASTIME Tuzla" 47.264 КМ. Без запосленог је и "SH GROUP" , P.J. "PA AKDENIZ TRAVEL из Сарајева која је добила 23.234 КМ.

- Слиједом наведеног, не можемо потврдити да су расподјелом средстава у складу с критеријима утврђеним Уредбом постигнути опћи и посебни циљеви додјеле финансијске помоћи, утврђени у члану 3 Уредбе, а који се првенствено односе на очување радних мјеста. Констатовали смо да се није водило рачуна о смањењу броја запослених, јер је од почетка проглашења стања несреће до 30. 9. 2020. године већ дошло до значајног смањења броја запослених у правним лицима којима су додијељена средства, а да то није обухваћено Уредбом. Утврђеним критеријима за додјелу средстава дата је предност опорезивом промету у односу на број запослених, чиме је омогућено да се значајна средстава додијеле и корисницима с једним запосленим. Усвојеним мјерама нису обухваћене дјелатности, односно привредни субјекти којима је Кризни штаб забранио рад или ограничио радно вријеме - закључили су ревизори.

Због свега наведеног, али и других пропуста, Федерално министарство околине и туризма је добило Мишљење с резервом.

Коментари 0
Повезане вијести
Завршена сједница влада Српске и ФБиХ, усаглашени закључци Завршена сједница влада Српске и ФБиХ, усаглашени закључци
Око 275.000 пензионера у Српској у просјеку добија 40% од просјечне плате Око 275.000 пензионера у Српској у просјеку добија 40% од просјечне плате
Влада ФБиХ уплатила 60 милиона КМ помоћи занатлијама у вријеме пандемије вируса корона Влада ФБиХ уплатила 60 милиона КМ помоћи занатлијама у вријеме пандемије вируса корона
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 39m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 1m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 6m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 54m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 15m
    0