Новац од продаје земљишта на Јахорини да се врати Палама

25.02.2024. 23:00
1
ИЗВОР: katera.news

Сваки дан ме сустижу нова дешавања, просто немам времена да кренем са планираним редослиједом објава везано за сондирање терена и приједлоге рјешења за Републику Српску, исток Српске, Сарајевско-романијску регију - ИСТОЧНО САРАЈЕВО и Пале.

Тако ме ових дана „стиже“ нова медијска „борба“ за ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ. Затече ме послије вишемјесечног отпора наших еколога и побуњеног народа - мјештана на Озрену и Мајевици. „Жестока“ борба неких политичара који од рата до данас никад и нигдје не пружише отпор у послијератној епској крађи шуме, давању концесија за МХЕ, концесија за копање руда, оних  који се не супроставише уништавању пољопривреде и арчењу пољопривредног земљишта, оних који не дадоше ултиматум властима за хитну изградњу насипа, све да нам деценијама не плаве загађене ријеке и не трују на десетине хиљада хектара најплоднијег пољопривредног земљишта у приједорској регији, Посавини, Семберији, Поповог пољу, не пружише отпор, (част појединцима).

Најбоље то ја и моји зелени знамо, наиме, гдје год смо задњих 12 година кренули са отпором у заштити природних ресурса, осим еколошких удружења подршке других није било, напротив.  

Немам људи ништа против, добро дошао је свако у причу Еколошке партије РС, али као организација која је програмски основана да заштити преостале природне ресурсе од било које лоше власти, нећемо дозволити ПОЛИТИКАНТИМА да упадну у нашу причу у Републици Српској.

За нама, или са нама може, али да нам данас било која партија краде програмску причу, да се представљају народу као велики ЕКОЛОЗИ, све као да су у најмању руку спасили ријеке од злочиначких МХЕ, НП. Сутјеска, Вишеград и регију од погубног рудника никла, ,што јесу задњих 6-7 година урадили зелени Српске, то без споразума о сарадњи на програмској основи нећемо дозволити ниједној партији.

Значи, обећавам народу да ћемо започету причу око рудника ЛИТИЈА на Озрену и Мајевици завршити са ВЕТОМ у НСРС, као што смо са МХЕ и рудником никла у Вишеграду.

Обећавам - сљедећа прича ће бити везана за стратешко рјешавање заштите, ревитализације и контролисаног коришћења свих ПРИРОДНИХ РЕСУРСА у Српској, све са јасном поруком предизборним еколозима везано за ову тему, данас су тема паре са Јахорине.

ТРОУГАО ПАЛЕ-ЈАХОРИНА-ВЛАДА

Чујем у петак Милорада Додика на конференцији за штампу како не да да се ОХР и неуставно правобранилаштво мијешају у уставне надлежности Републике Српске, са чим се у потпуности слажем.

Онда чујем како Миле каже да су чуда на Јахорини урађена,  јесу, има ту сто чуда урађених, чујем, каже да је уплаћено Влади 41 милион КМ за продају земљишта на Јахорини.

За оне који не знају Јахорину, ја је добро знам, а због природе посла, разумијем се у овај за инвеститора супер уносан посао.

Наиме, бавим се имовинско-правним пословима и некретнинама преко 25 година, зато тврдим да је мало новца добијено за 56 дунума земљишта које има прилаз са два асфалтна пута на Јахорини,  плус асфалтни прилаз из правца Врхпраче-обилазнице из правца Подграба, земљишта уз главни водовод, земљишта које има енергетску инфраструктуру, милионску вриједност шуме............

Без најмање 100-150 милиона КМ, ово је боље да је стајало, али понављам, ако је завршено, онда хоћу да влади, грађанима Републике Српске, Милораду Додику и паљанима пошаљем јасну поруку.

Тражим као човјек који зна о чему прича да Милорад Додик „савјетује“ владу РС да новац добијен за продају овог земљишта уплати на посебан рачун општине Пале.

Зашто?

Као што сви у Палама, регији и политици Српске знају, 2016. године, све на основу споразума о сарадњи на програмској основи СНСД-ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ на пројекту коалиције СЛОЖНО ЗА ПАЛЕ,  дошло до промјене власти у Палама.

Прије него што ћу направити ту кобну грешку- доводећи Бошка Југовића на власт, ја сам Милораду Додику у канбинету у БЛ предочио комплетан пројекат, те на основу његове сагласности подржао, показало се најгорег начелника и најгору власт у историји Пала.

Данас је Бошка Југовић већ прошлост-икебана, значи вријеме је да се Палама и паљанима Милорад Додик дјелом одужи.

Наиме, власт у Палама је само распродајом у бесцијење и бесплатним давањем општинског земљишта, те разним погодовањима око незаконите изградње-доградње објеката на Јахорини општину Пале- њен буџет у задњих седам година коштала много више од 100 милиона КМ.

Па кад је тако, а јесте, зашто онда не би влада по „савјету“  Милорада Додика паљанима вратила тек мањи дио опљачканог новца(овај 41 милион КМ) да завршимо оно што је била обавеза и што је могла општинска СНСД власт урадити у Палама за ових седам година, све да Пале постану први еколошки град у Српској, да у правом смислу ријечи постану МЕГА туристичка дестинација и будућа престоница у којој ће стварно, умјесто декларативно столовати предсједник Републике Српске.

То је данас морални дуг Милорада Додика паљанима, то је на неки начин  и мој дуг паљанима, али за разлику од његовог дуга, ја нисам добио прилику због његових да обећани пројекат  завршим најдаље до 2021 године, а он је могао ту њихову блокаду спријечити наређујући да се пројекат проведе.

Значи, дужан је Милорад Додик, дужан Палама, мени и ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ, наиме, 18 година (1998-2016) је СНСД милионе трошио да обори власт у Палама.

Никад није успио док Никола Лазаревић на основу споразума о програмској сарадњи није дао свој програм и осмислио читав пројекат колалиције- побједничке коалиције коју сам крстио именом СЛОЖНО ЗА ПАЛЕ.

ПОРУКА МИЛОРАДУ ДОДИКУ

Ниси им Миле наредио да се држе спораума и пројекта, ниси одржао ријеч, пар пута сам те братски упозоравао, нажалост, после одређеног времена у Палама је дошло до куповине скоро свих одборника, у међувремену си се занио „успјесима“ на Јахорини, све заборављајући да су Пале пијемонт српсства,  да ће прорадити понос и инат, да нећемо довијека бити слуге неписмене и покварене банде.

Да нећемо гледати како десетине милиона КМ годишње иду лоповима у џепове, све док остасмо без обећане нове зграде општине-практично бесплатно, без зграде позоришта, што због Југовића и сатрапа изгубисмо повољан кредит од ЕИБ-а, па и данас пијемо воду из канцерогених цијеви, док удишемо смог и не очистимо и уредисмо Пале,  што не изградисмо колектор и пречистач отпадних вода него нам и данас Миљацком теку говна,што не измјестисмо Топлану, што не помогосмо село, не изградисмо им путеве и помогосмо да се оснује више стотина одрживих домаћинстава...

Као што знаш, све ово побројано и још много тога је био дио пројекта који је уз твоје „аминовање“ обећано паљанима на изборима 2016. године.

Значи, погријешио си задњих година, потцијенио си праве паљане, храбре људе који знају знање, све док су се истовремено твоји толико осилили у Палама и регији да свако од њих глуми малог, или већег Милорад Додика.

Што је најгоре, престао си држати ријеч, ја сам те за ту ријеч држао, без обзира на потписани споразум, сви в у политици Српске знате да Ниџо држи ријеч, ти и твоји посебно.

Значи, јбш. Миле печат и потпис ако не поштујеш ријеч, поготово онога ко ти је због општег добра и мојих Пала помогао, а од тебе није тражио ни чашу воде.

Зато те молим, ресетуј се на вријеме, буди човјек, послушај ме, врати се у прољеће 2016. године, исправи твоју моралну грешку.

Сазови владу, договорите да новац од продаје земљишта на Јахорини пребаците на посебан рачун општине Пале (41 милион КМ), све са клаузулом да се све и једна марка има искористити искључиво за рјешавање капиталних инфраструктурних и еколошких пројекат.

П.С. Поред овог јавног позива Милораду Додику, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ ће службеном поштом послати захтјев на кабинет предсједника Владе Републике Српске и кабинет предсједника Републике Српске.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте
Мартовски погром - Нисмо заборавили Мартовски погром - Нисмо заборавили
DEUS EX MACHINA DEUS EX MACHINA
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    13h 15m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    13h 29m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    13h 21m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    15h 46m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    5h 36m
    0