Novac od prodaje zemljišta na Jahorini da se vrati Palama

25.02.2024. 23:00
1
IZVOR: katera.news

Svaki dan me sustižu nova dešavanja, prosto nemam vremena da krenem sa planiranim redoslijedom objava vezano za sondiranje terena i prijedloge rješenja za Republiku Srpsku, istok Srpske, Sarajevsko-romanijsku regiju - ISTOČNO SARAJEVO i Pale.

Tako me ovih dana „stiže“ nova medijska „borba“ za PRIRODNE RESURSE. Zateče me poslije višemjesečnog otpora naših ekologa i pobunjenog naroda - mještana na Ozrenu i Majevici. „Žestoka“ borba nekih političara koji od rata do danas nikad i nigdje ne pružiše otpor u poslijeratnoj epskoj krađi šume, davanju koncesija za MHE, koncesija za kopanje ruda, onih  koji se ne suprostaviše uništavanju poljoprivrede i arčenju poljoprivrednog zemljišta, onih koji ne dadoše ultimatum vlastima za hitnu izgradnju nasipa, sve da nam decenijama ne plave zagađene rijeke i ne truju na desetine hiljada hektara najplodnijeg poljoprivrednog zemljišta u prijedorskoj regiji, Posavini, Semberiji, Popovog polju, ne pružiše otpor, (čast pojedincima).

Najbolje to ja i moji zeleni znamo, naime, gdje god smo zadnjih 12 godina krenuli sa otporom u zaštiti prirodnih resursa, osim ekoloških udruženja podrške drugih nije bilo, naprotiv.  

Nemam ljudi ništa protiv, dobro došao je svako u priču Ekološke partije RS, ali kao organizacija koja je programski osnovana da zaštiti preostale prirodne resurse od bilo koje loše vlasti, nećemo dozvoliti POLITIKANTIMA da upadnu u našu priču u Republici Srpskoj.

Za nama, ili sa nama može, ali da nam danas bilo koja partija krade programsku priču, da se predstavljaju narodu kao veliki EKOLOZI, sve kao da su u najmanju ruku spasili rijeke od zločinačkih MHE, NP. Sutjeska, Višegrad i regiju od pogubnog rudnika nikla, ,što jesu zadnjih 6-7 godina uradili zeleni Srpske, to bez sporazuma o saradnji na programskoj osnovi nećemo dozvoliti nijednoj partiji.

Znači, obećavam narodu da ćemo započetu priču oko rudnika LITIJA na Ozrenu i Majevici završiti sa VETOM u NSRS, kao što smo sa MHE i rudnikom nikla u Višegradu.

Obećavam - sljedeća priča će biti vezana za strateško rješavanje zaštite, revitalizacije i kontrolisanog korišćenja svih PRIRODNIH RESURSA u Srpskoj, sve sa jasnom porukom predizbornim ekolozima vezano za ovu temu, danas su tema pare sa Jahorine.

TROUGAO PALE-JAHORINA-VLADA

Čujem u petak Milorada Dodika na konferenciji za štampu kako ne da da se OHR i neustavno pravobranilaštvo miješaju u ustavne nadležnosti Republike Srpske, sa čim se u potpunosti slažem.

Onda čujem kako Mile kaže da su čuda na Jahorini urađena,  jesu, ima tu sto čuda urađenih, čujem, kaže da je uplaćeno Vladi 41 milion KM za prodaju zemljišta na Jahorini.

Za one koji ne znaju Jahorinu, ja je dobro znam, a zbog prirode posla, razumijem se u ovaj za investitora super unosan posao.

Naime, bavim se imovinsko-pravnim poslovima i nekretninama preko 25 godina, zato tvrdim da je malo novca dobijeno za 56 dunuma zemljišta koje ima prilaz sa dva asfaltna puta na Jahorini,  plus asfaltni prilaz iz pravca Vrhprače-obilaznice iz pravca Podgraba, zemljišta uz glavni vodovod, zemljišta koje ima energetsku infrastrukturu, milionsku vrijednost šume............

Bez najmanje 100-150 miliona KM, ovo je bolje da je stajalo, ali ponavljam, ako je završeno, onda hoću da vladi, građanima Republike Srpske, Miloradu Dodiku i paljanima pošaljem jasnu poruku.

Tražim kao čovjek koji zna o čemu priča da Milorad Dodik „savjetuje“ vladu RS da novac dobijen za prodaju ovog zemljišta uplati na poseban račun opštine Pale.

Zašto?

Kao što svi u Palama, regiji i politici Srpske znaju, 2016. godine, sve na osnovu sporazuma o saradnji na programskoj osnovi SNSD-ZELENI SRPSKE na projektu koalicije SLOŽNO ZA PALE,  došlo do promjene vlasti u Palama.

Prije nego što ću napraviti tu kobnu grešku- dovodeći Boška Jugovića na vlast, ja sam Miloradu Dodiku u kanbinetu u BL predočio kompletan projekat, te na osnovu njegove saglasnosti podržao, pokazalo se najgoreg načelnika i najgoru vlast u istoriji Pala.

Danas je Boška Jugović već prošlost-ikebana, znači vrijeme je da se Palama i paljanima Milorad Dodik djelom oduži.

Naime, vlast u Palama je samo rasprodajom u bescijenje i besplatnim davanjem opštinskog zemljišta, te raznim pogodovanjima oko nezakonite izgradnje-dogradnje objekata na Jahorini opštinu Pale- njen budžet u zadnjih sedam godina koštala mnogo više od 100 miliona KM.

Pa kad je tako, a jeste, zašto onda ne bi vlada po „savjetu“  Milorada Dodika paljanima vratila tek manji dio opljačkanog novca(ovaj 41 milion KM) da završimo ono što je bila obaveza i što je mogla opštinska SNSD vlast uraditi u Palama za ovih sedam godina, sve da Pale postanu prvi ekološki grad u Srpskoj, da u pravom smislu riječi postanu MEGA turistička destinacija i buduća prestonica u kojoj će stvarno, umjesto deklarativno stolovati predsjednik Republike Srpske.

To je danas moralni dug Milorada Dodika paljanima, to je na neki način  i moj dug paljanima, ali za razliku od njegovog duga, ja nisam dobio priliku zbog njegovih da obećani projekat  završim najdalje do 2021 godine, a on je mogao tu njihovu blokadu spriječiti naređujući da se projekat provede.

Znači, dužan je Milorad Dodik, dužan Palama, meni i ZELENIM SRPSKE, naime, 18 godina (1998-2016) je SNSD milione trošio da obori vlast u Palama.

Nikad nije uspio dok Nikola Lazarević na osnovu sporazuma o programskoj saradnji nije dao svoj program i osmislio čitav projekat kolalicije- pobjedničke koalicije koju sam krstio imenom SLOŽNO ZA PALE.

PORUKA MILORADU DODIKU

Nisi im Mile naredio da se drže sporauma i projekta, nisi održao riječ, par puta sam te bratski upozoravao, nažalost, posle određenog vremena u Palama je došlo do kupovine skoro svih odbornika, u međuvremenu si se zanio „uspjesima“ na Jahorini, sve zaboravljajući da su Pale pijemont srpsstva,  da će proraditi ponos i inat, da nećemo dovijeka biti sluge nepismene i pokvarene bande.

Da nećemo gledati kako desetine miliona KM godišnje idu lopovima u džepove, sve dok ostasmo bez obećane nove zgrade opštine-praktično besplatno, bez zgrade pozorišta, što zbog Jugovića i satrapa izgubismo povoljan kredit od EIB-a, pa i danas pijemo vodu iz kancerogenih cijevi, dok udišemo smog i ne očistimo i uredismo Pale,  što ne izgradismo kolektor i prečistač otpadnih voda nego nam i danas Miljackom teku govna,što ne izmjestismo Toplanu, što ne pomogosmo selo, ne izgradismo im puteve i pomogosmo da se osnuje više stotina održivih domaćinstava...

Kao što znaš, sve ovo pobrojano i još mnogo toga je bio dio projekta koji je uz tvoje „aminovanje“ obećano paljanima na izborima 2016. godine.

Znači, pogriješio si zadnjih godina, potcijenio si prave paljane, hrabre ljude koji znaju znanje, sve dok su se istovremeno tvoji toliko osilili u Palama i regiji da svako od njih glumi malog, ili većeg Milorad Dodika.

Što je najgore, prestao si držati riječ, ja sam te za tu riječ držao, bez obzira na potpisani sporazum, svi v u politici Srpske znate da Nidžo drži riječ, ti i tvoji posebno.

Znači, jbš. Mile pečat i potpis ako ne poštuješ riječ, pogotovo onoga ko ti je zbog opšteg dobra i mojih Pala pomogao, a od tebe nije tražio ni čašu vode.

Zato te molim, resetuj se na vrijeme, budi čovjek, poslušaj me, vrati se u proljeće 2016. godine, ispravi tvoju moralnu grešku.

Sazovi vladu, dogovorite da novac od prodaje zemljišta na Jahorini prebacite na poseban račun opštine Pale (41 milion KM), sve sa klauzulom da se sve i jedna marka ima iskoristiti isključivo za rješavanje kapitalnih infrastrukturnih i ekoloških projekat.

P.S. Pored ovog javnog poziva Miloradu Dodiku, ZELENI SRPSKE će službenom poštom poslati zahtjev na kabinet predsjednika Vlade Republike Srpske i kabinet predsjednika Republike Srpske.

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Povezane vijesti
Lazarević: Posebna sjednica NSRS - komedija za koju tek ide plaćanje karte Lazarević: Posebna sjednica NSRS - komedija za koju tek ide plaćanje karte
Martovski pogrom - Nismo zaboravili Martovski pogrom - Nismo zaboravili
DEUS EX MACHINA DEUS EX MACHINA
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    14h 19m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 15m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    13h 19m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    10h 12m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    12h 9m
    0