О потрошњи струје за јавну расвјету и приходима од индиректних пореза

23.03.2023. 18:02
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједништво Савеза општина и градова Републике Српске констатовало је на данашњој сједници у Бијељини да је потребно одржати заједнички састанак Предсједништва Савеза са предсједником Владе и министром финансија с циљем проналажења могућности да се локалним заједницама надокнаде губици од индиректних пореза.

- Савез општина и градова Републике Српске припремио је аналитички документ `Платформа за измјене и допуне Закона о буџетском систему Српске` с циљем успостављања равномјернијег односа између прихода које се дијеле између буџета Владе и општина и градова - саопштено је из Савеза општина и градова Српске.

Предсједништво је информисано од Министарства финансија да је почетком 2023. године дошло до одређених одступања процијењених прихода од индиректних пореза који припадају општинама и градовима у односу на приходе који су планирани.

У саопштењу се наводи да, осим пада очекиваних прихода од ПДВ-а, знатно оптерећење за локалне буџете представљају и повећани трошкови за електричну енергију за јавну расвјету.

Главна тема данашње сједнице Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске била је "Информација о трошковима електричне енергије за јавну расвјету и приходима од индиректних пореза у јединицама локалне самоуправе".

Предсједништво је разматрало и питања примјене Закона о заштити од пожара, као и потребу утврђивања репрезентативности Савеза општина и градова Републике Српске, као заступника интереса локалних заједница.

Предсједништво сматра да је недопустиво да се посебни колективни уговори за запослене у јединицама локалне самоуправе потписују без Савеза општина и градова Републике Српске у вези са чим је покренута иницијатива за измјену Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединица локалне самоуправе.

Предсједништво се сагласило да наредна редовна Скупштина Савеза општина и градова Републике Српске буде одржана током маја.

Коментари 0
Повезане вијести
Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра
Незадовољни радом Савеза општина и градова: СДС-ови начелници замрзавају статус Незадовољни радом Савеза општина и градова: СДС-ови начелници замрзавају статус
Предсједништво СДС: Општине и градови неће милост и мрвице већ оно што им припада Предсједништво СДС: Општине и градови неће милост и мрвице већ оно што им припада
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 45m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 9m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 38m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 15m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 56m
    0