O potrošnji struje za javnu rasvjetu i prihodima od indirektnih poreza

23.03.2023. 18:02
0
IZVOR: srna.rs

Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske konstatovalo je na današnjoj sjednici u Bijeljini da je potrebno održati zajednički sastanak Predsjedništva Saveza sa predsjednikom Vlade i ministrom finansija s ciljem pronalaženja mogućnosti da se lokalnim zajednicama nadoknade gubici od indirektnih poreza.

- Savez opština i gradova Republike Srpske pripremio je analitički dokument `Platforma za izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Srpske` s ciljem uspostavljanja ravnomjernijeg odnosa između prihoda koje se dijele između budžeta Vlade i opština i gradova - saopšteno je iz Saveza opština i gradova Srpske.

Predsjedništvo je informisano od Ministarstva finansija da je početkom 2023. godine došlo do određenih odstupanja procijenjenih prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju opštinama i gradovima u odnosu na prihode koji su planirani.

U saopštenju se navodi da, osim pada očekivanih prihoda od PDV-a, znatno opterećenje za lokalne budžete predstavljaju i povećani troškovi za električnu energiju za javnu rasvjetu.

Glavna tema današnje sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske bila je "Informacija o troškovima električne energije za javnu rasvjetu i prihodima od indirektnih poreza u jedinicama lokalne samouprave".

Predsjedništvo je razmatralo i pitanja primjene Zakona o zaštiti od požara, kao i potrebu utvrđivanja reprezentativnosti Saveza opština i gradova Republike Srpske, kao zastupnika interesa lokalnih zajednica.

Predsjedništvo smatra da je nedopustivo da se posebni kolektivni ugovori za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave potpisuju bez Saveza opština i gradova Republike Srpske u vezi sa čim je pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave.

Predsjedništvo se saglasilo da naredna redovna Skupština Saveza opština i gradova Republike Srpske bude održana tokom maja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Konkurs „Život je u lokalnoj zajednici“ otvoren do 8. oktobra Konkurs „Život je u lokalnoj zajednici“ otvoren do 8. oktobra
Nezadovoljni radom Saveza opština i gradova: SDS-ovi načelnici zamrzavaju status Nezadovoljni radom Saveza opština i gradova: SDS-ovi načelnici zamrzavaju status
Predsjedništvo SDS: Opštine i gradovi neće milost i mrvice već ono što im pripada Predsjedništvo SDS: Opštine i gradovi neće milost i mrvice već ono što im pripada
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 49m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 44m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 32m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 38m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 6m
    0