Обиљежавање Дана Николе Тесле и у Онтарију

10.07.2021. 13:47
0
ИЗВОР: СРНА

Дан Николе Тесле биће данас први пут биће обиљежен у канадској провинцији Онтарио.

До сада је дан рођења једног од највећих свјетских умова обиљежаван на Нијагариним водопадима и у Хамилтону, а данас ће то бити учињено у читавом Онтарију захваљујући иницијативи канадског посланика Тома Ракочевића.

Ракочевић је рекао да ће обиљежавање Дана Николе Тесле у Онтарију допринијети да све више Канађана научи о Тесли и да схвате колико савремена технологија зависи од његових невјероватних иновација.

Он је подсјетио да је његова иницијатива веома брзо прошла законску процедуру, што је у Канади прилично ријетко, и да је добила подршку краљице.

Ракочевић је рекао Тањугу да је одлука да се 10. јул прогласи Даном Николе Тесле у Онтарију резултат и залагања српске заједнице, која настоји да се Теслино име постави на пиједестал који заслужује.

У САД, гдје је Тесла живио шест деценија, обиљежавање 165 година од његовог рођења биће уприличено на Лонг Ајленду у Теслиној јединој преосталој лабораторији, која је трансформисана у музејски комплекс.

- Сваке године славимо рођендан Николе Тесле како бисмо освијетлили не само његов живот и рад, већ и његов трајни утицај на нас сада и у будућности - рекао је извршни директор Теслиног научног центра "Ворденклиф" Марк Алеси.

Биће одржана одржана и Теслина рођенданска изложба и рођендански ноћни шоу, за који је улазница 65 долара. Новац ће бити искоришћен како би Теслин научни центар прерастао у мјесто будућности – глобални научни центар који унапређује нове технологије и нуди трансформативно учење за све узрасте.

Током дводневних свечаности у Филаделфији у част једног од највећих и најутицајнијих свјетских умова, које почињу вечерас, у организацији Теслине научне фондације, посјетиоци ће моћи да виде и најпознатије Теслине изуме.

Српска академија наука и умјетности Тесли је посветила цијелу недјељу, данас је отворена изложба, а биће организован и округли сто "Од талентованог дјечака са Балкана до генија планетарних размјера".

Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије за Дан науке није припремило посебан програм, док ће у Музеју ПТТ-а приредити трибину "Никола Тесла и начело хармоније у српској култури".

Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану, у Лици, а умро је на Божић 1943. године у САД.

Заслужан је за 700 патената од којих је више од 300 заштићених у 27 земаља на пет континената.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 58m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 2m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 17m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 0m
    0