Обиљежавање Видовдана на Газиместану

28.06.2022. 14:15
0
ИЗВОР: srna.rs

На Газиместану је почела прослава Видовдана, а Његова светост патријарх српски Порфирије служиће на овом мјесту парастос косовским јунацима и свим новомученицима.

Свету архијерејску видовданску литургију и одлазак на Газиместан обезбјеђује велики број припадника Косовске полицијске службе који су измјестили саобраћај кроз Грачаницу, а свим возачима који планирају одлазак на Газиместан уручене су пропуснице.

Патријарх Порфирије поручио је данас у бесједи након литургије у порти манастира у Грачаници да се Срби кад год дођу на Косово и Метохију враћају себи јер ово јесте мјесто њиховог рођења, гдје су поникли, родили се за Христа, за цркву и његово јеванђеље.

Он је нагласио да без Грачанице, без Видовдана и свих светиња на Косову и Метохији Срби напросто нису оно што јесу, односно "нису оно нашта их је Господ позвао".

Предсједник Бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији упутио је јутрос из Манастира Грачаница у име Одбора честитку свим Србима, посебно Србима на Косову и Метохији, свештенству, монаштвима и сестринствима поводом Видовдана.

- Сретан што се послије двије године забрана уласка на територију Косова и Метохије налазим у Грачаници, на Светој архијерејској видовданској литургији и желим да у име Одбора честитам велики празник, дан без кога не бисмо постојали - рекао је Арлов за Срну.

Коментари 0
Повезане вијести
Говор владике Николаја на Видовдан 1916. године Говор владике Николаја на Видовдан 1916. године
Источно Сарајево слави 32. рођендан Републике Српске Источно Сарајево слави 32. рођендан Републике Српске
Широм Српске дочекана Нова година Широм Српске дочекана Нова година
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 34m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 8m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 17m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 9m
    6
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    1h 27m
    0