Obilježavanje Vidovdana na Gazimestanu

28.06.2022. 14:15
0
IZVOR: srna.rs

Na Gazimestanu je počela proslava Vidovdana, a Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće na ovom mjestu parastos kosovskim junacima i svim novomučenicima.

Svetu arhijerejsku vidovdansku liturgiju i odlazak na Gazimestan obezbjeđuje veliki broj pripadnika Kosovske policijske službe koji su izmjestili saobraćaj kroz Gračanicu, a svim vozačima koji planiraju odlazak na Gazimestan uručene su propusnice.

Patrijarh Porfirije poručio je danas u besjedi nakon liturgije u porti manastira u Gračanici da se Srbi kad god dođu na Kosovo i Metohiju vraćaju sebi jer ovo jeste mjesto njihovog rođenja, gdje su ponikli, rodili se za Hrista, za crkvu i njegovo jevanđelje.

On je naglasio da bez Gračanice, bez Vidovdana i svih svetinja na Kosovu i Metohiji Srbi naprosto nisu ono što jesu, odnosno "nisu ono našta ih je Gospod pozvao".

Predsjednik Banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji uputio je jutros iz Manastira Gračanica u ime Odbora čestitku svim Srbima, posebno Srbima na Kosovu i Metohiji, sveštenstvu, monaštvima i sestrinstvima povodom Vidovdana.

- Sretan što se poslije dvije godine zabrana ulaska na teritoriju Kosova i Metohije nalazim u Gračanici, na Svetoj arhijerejskoj vidovdanskoj liturgiji i želim da u ime Odbora čestitam veliki praznik, dan bez koga ne bismo postojali - rekao je Arlov za Srnu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Govor vladike Nikolaja na Vidovdan 1916. godine Govor vladike Nikolaja na Vidovdan 1916. godine
Istočno Sarajevo slavi 32. rođendan Republike Srpske Istočno Sarajevo slavi 32. rođendan Republike Srpske
Širom Srpske dočekana Nova godina Širom Srpske dočekana Nova godina
Najčitanije
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    20h 33m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    23h 17m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    18h 55m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    15h 27m
    0
  • Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
    21h 57m
    0