Обиљежена слава Цркве Свете Ангелине у Тилави

12.08.2023. 13:41
1
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у Цркви Свете Ангелине Српске у Тилави поводом крсне славе овог храма.

Митрополит Хризостом је у обраћању вјерницима рекао да градња ове цркве траје дуго, али да стрпљење никада неће издати док је потпуно не заврше, како би била понос сарајевских Срба и људи који долазе на ово мјесто са љубављу и вјером у Бога.

Митрополит је нагласио да се Света Ангелина слави као српска мајка иако је била из другог племена, али је прихватила да понесе тешко бреме и постане Српкиња.

- Данас славимо велику деспотицу, монахињу, хришћанку и мајку, али истовремено и велику страдалницу - Свету Ангелину, која се у вријеме када је пропадала српска држава, одлучила на један велики подвиг и постане супруга слијепог деспота Стефана Бранковића који је изгубио деспотовину и који је протјеран у данашњу Албанију -  рекао је митрополит Хризором.

Владика Хризостом је подсјетио да је Преподобна Ангелина са својим сином Максимом подигла Манастир Крушедол, а прије тога манастир Сретење.

Међу бројним вјерницима, данашњем богослужењу су присуствовали градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

Темељи овог храма освештани су 2012. године, а литургију је служио протојереј-ставрофор Ранко Билинац. Кум цркве у Тилави тада је био Петар Маунага, а земљиште за градњу храма даровали су Сава Шкрба и његов стриц Мирко.

Након завршетка изградње монашког конака, која је у току, одлуком митрополита Хризостома, ова црква ће бити проглашена манастиром. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zire 12.08.2023. 18:09
    Koje danas bio kum crkve.
Повезане вијести
У уторак читање васкршње поруке У уторак читање васкршње поруке
Света литургија у Храму Свете мајке Ангелине у Тилави Света литургија у Храму Свете мајке Ангелине у Тилави
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 12m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 1m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 38m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 43m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 11m
    0