Obilježena slava Crkve Svete Angeline u Tilavi

12.08.2023. 13:41
1
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svete Angeline Srpske u Tilavi povodom krsne slave ovog hrama.

Mitropolit Hrizostom je u obraćanju vjernicima rekao da gradnja ove crkve traje dugo, ali da strpljenje nikada neće izdati dok je potpuno ne završe, kako bi bila ponos sarajevskih Srba i ljudi koji dolaze na ovo mjesto sa ljubavlju i vjerom u Boga.

Mitropolit je naglasio da se Sveta Angelina slavi kao srpska majka iako je bila iz drugog plemena, ali je prihvatila da ponese teško breme i postane Srpkinja.

- Danas slavimo veliku despoticu, monahinju, hrišćanku i majku, ali istovremeno i veliku stradalnicu - Svetu Angelinu, koja se u vrijeme kada je propadala srpska država, odlučila na jedan veliki podvig i postane supruga slijepog despota Stefana Brankovića koji je izgubio despotovinu i koji je protjeran u današnju Albaniju -  rekao je mitropolit Hrizorom.

Vladika Hrizostom je podsjetio da je Prepodobna Angelina sa svojim sinom Maksimom podigla Manastir Krušedol, a prije toga manastir Sretenje.

Među brojnim vjernicima, današnjem bogosluženju su prisustvovali gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Temelji ovog hrama osveštani su 2012. godine, a liturgiju je služio protojerej-stavrofor Ranko Bilinac. Kum crkve u Tilavi tada je bio Petar Maunaga, a zemljište za gradnju hrama darovali su Sava Škrba i njegov stric Mirko.

Nakon završetka izgradnje monaškog konaka, koja je u toku, odlukom mitropolita Hrizostoma, ova crkva će biti proglašena manastirom. 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Zire 12.08.2023. 18:09
    Koje danas bio kum crkve.
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    4h 44m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    4h 24m
    0
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    7h 47m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    8h 44m
    2
  • Policajac uboden nožem!
    22h 9m
    0