Обиљежено 29 година од злочина: Петровачка цеста вјечита опомена за српски народ

07.08.2024. 15:04
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Са Петровачке цесте у мјесту Јањила, у општини Босански Петровац, гдје је данас служен парастос и положени вијенци за српске цивиле убијене на данашњи дан 1995. године у нападу хрватске авијације, поручено је да овај злочин не смије бити заборављен.

Парастос је служило свештенство Бихаћко-петровачке епархије.

Вијенци су положени поред спомен-крста невино страдалих жртава.

Након парастоса на Петровачкој цести, у организацији општине Петровац организован је обилазак Спомен-комплекса у Дринићу.

Начелник општине Дринић Драго Ковачевић у изјави Срни истакао је важност културе сјећања, преношења на млађе генерације истине о овом страдању српских цивила, међу којима је погинуло четворо дјеце.

- Вјерујем да ће убудуће на помен Србима убијеним на Петровачкој цести долазити више људи и да ће добити значајније мјесто -рекао је Ковачевић.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац очекује да се пред Вишим судом у Београду одблокира поступак против четворице високих хрватских официра и пилота због због гранатирања избјегличких колона крајишких Срба 7. и 8. августа 1995. године на Петровачкој и Приједорској цести.

Обиљежавању су присустовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир, директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, потомци преживјелих.

Хрватска авијација убила је најмање 12 људи, међу којима и четворо дјеце.

Погром Срба у "Олуји" почео је 4. августа 1995. године офанзивом Хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила, пише РТРС.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источној Илиџи сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Српску У Источној Илиџи сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Српску
Обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде Обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде
На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бр...
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 0m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 42m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 10m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 31m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 40m
    0