Obilježeno 29 godina od zločina: Petrovačka cesta vječita opomena za srpski narod

07.08.2024. 15:04
0
IZVOR: glassrpske.com

Sa Petrovačke ceste u mjestu Janjila, u opštini Bosanski Petrovac, gdje je danas služen parastos i položeni vijenci za srpske civile ubijene na današnji dan 1995. godine u napadu hrvatske avijacije, poručeno je da ovaj zločin ne smije biti zaboravljen.

Parastos je služilo sveštenstvo Bihaćko-petrovačke eparhije.

Vijenci su položeni pored spomen-krsta nevino stradalih žrtava.

Nakon parastosa na Petrovačkoj cesti, u organizaciji opštine Petrovac organizovan je obilazak Spomen-kompleksa u Driniću.

Načelnik opštine Drinić Drago Kovačević u izjavi Srni istakao je važnost kulture sjećanja, prenošenja na mlađe generacije istine o ovom stradanju srpskih civila, među kojima je poginulo četvoro djece.

- Vjerujem da će ubuduće na pomen Srbima ubijenim na Petrovačkoj cesti dolaziti više ljudi i da će dobiti značajnije mjesto -rekao je Kovačević.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac očekuje da se pred Višim sudom u Beogradu odblokira postupak protiv četvorice visokih hrvatskih oficira i pilota zbog zbog granatiranja izbjegličkih kolona krajiških Srba 7. i 8. avgusta 1995. godine na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti.

Obilježavanju su prisustovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, potomci preživjelih.

Hrvatska avijacija ubila je najmanje 12 ljudi, među kojima i četvoro djece.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom Hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila, piše RTRS.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnoj Ilidži sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku U Istočnoj Ilidži sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku
Obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade Obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade
Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske br...
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 38m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 29m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 16m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 42m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 24m
    0