Од четири српска војника заробљена на Меремишљу један подлегао од тортура

29.01.2024. 17:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Свједок Тужилаштва БиХ Енвер Кадрић је, на суђењу Ћамилу Рамићу и другима оптуженим за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда, Вишеграда и Рогатице, испричао да су у акцији на Меремишљу 1992. заробљена четири српска војника и да је чуо да је један од њих подлегао од тортура, а потом бачен у ријеку.

Кадрић је посвједочио да је био припадник Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ и учествовао у борбеним дејствима током акције на Меремишље 1992. године, а том су приликом, како је рекао, четири српска заробљеника одвезена у "Хуремову кућу", коју је обезбјеђивала војна полиција.

Свједок Тужилаштва БиХ је, како преноси Бирн, рекао да мисли да им је надређени био извјесни Рамић.

Њму је тужилац Маријана Чобовић предочила изјаву из истраге у којој је навео како је један ратни заробљеник из Зенице убијен и бачен у ријеку, те да су били "неки Салкан и Мики", на шта је свједок рекао да то није изјавио и да није било у записнику.

Он је изјавио да је у затвору, у који је дошао након што је пуцао на УНПРОФОР, видио Мићу Обрадовића, извјесног Шимшића и непознатог српског војника, док четвртог из Зенице није видио.

Тужилац Чобовић је прочитала дио из записника у којем је изјавио да је сазнао да је он подлегао од тортура у "Хуремовој кући" и да се причало да су њих четворицу стално тукли, а највише Алија Топаловић и Салкан Хурем.

Свједок је у изјави навео да му је Мићо рекао да су га тукли Алија и Салкан, те да се не може сјетити да је разговарао са Салканом.

Кадрић је изјавио како је од војника чуо да је заробљеник бачен, али је могуће и да је чуо од Салкана.

Чобовићева је прочитала изјаву у којој је свједок навео да је командир био Ћамил Рамић, на шта је свједок рекао да мисли да јесте, али да не зна коју је функцију обављао.

Свједок је у унакрсном испитивању негирао да је током испитивања у Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ рекао да је Рамић био командир војне полиције, те да не зна је ли му сугерисано како ће свједочити.

Он је рекао је да није никад видио Рамића, али да јесте Ахмета Сејдића, тадашњег команданта, који је био на постројавању пред акцију у Међеђи.

Наставак суђења планиран је за понедјељак, 5. фебруар.

Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода оптужени су за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда од 1992. до 1994. године.

Суди се и Мехмеду Добрачи, којем су на терет стављени злочини над заробљеницима и цивилима почињени 1995. године на подручју Рогатице и Горажда.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 1m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 57m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 1m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 54m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 51m
    0