Од данас још пет лијекова на рецепт

01.08.2022. 09:04
0
ИЗВОР: srna.rs

Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске од данас почиње да финансира пет нових лијекова који се издају на рецепт, а циљ је да осигураницима буде доступно што више терапија у складу са финансијским могућностима ФЗО и како би здравствена заштита грађана била што квалитетнија, речено је Срни у Фонду.

Из ФЗО су навели да је ријеч о савременијим терапијама у лијечењу хроничног умјереног до јаког бола за осигуранике који болују од малигних болести, те у лијечењу ангинозних напада, хипертриглицеридемије и слично.

- Осим тога, поједини лијекови биће пребачени са листе `Б` на листу `А`, гдје је много мања партиципација за осигуранике који нису ослобођени ове обавезе. На листу `А` уврштавају се два нова лијека у лијечењу ангинозних напада, као и за лијечење умјерено јаког до јаког хроничног бола код болесника са малигним обољењима - појашњавају из Фонда.

Тако ће, додаје се, на рецепт бити доступан спреј за лијечење ангинозних напада, јер се до сада на листи "А један" /листа нерегистрованих лијекова/ налазио овај лијек у облику таблета.

Међутим, истиче се, како је ријеч о нерегистрованом лијеку, често је долазило до његове несташице у апотекама.

- Зато је на листу `А` сада уврштен лијек у облику спреја који је регистрован на нашем тржишту како би осигураницима обезбиједили доступност овог лијека. То је још један показатељ да Фонд анализира потребе здравствене струке и осигураника, а све с циљем повећања обухвата лијекова које осигураници не морају сами да купују него су доступни о трошку обавезног здравственог осигурања - наводи се у саопштењу.

Истиче се а се тренутно на листама лијекова који се издају на рецепт не налази ниједан лијек са дугодјелујућим дејством у лијечењу хроничног бола, па ће због тога од данас на рецепт осигураницима који болују од малигних болести бити доступан лијек "оксикодон/налоксон" таблете у више доза, на препоруку онколога.

- Овај лијек се уврштава на листу `А`, а с обзиром на то да су осигураници који болују од малигних болести ослобођени плаћања партиципације за основну болест и све њене компликације, и овај нови лијек ће им ФЗО у потпуности финансирати - наглашава се у саопштењу.

Из ФЗО наводе да Фонд ажурираном листом лијекова који се издају на рецепт наставља са праксом побољшања доступности лијекова, јер ће се и један лијек за обољеле од хемофилије који се до сада примао само у Универзитетском клиничком центру Републике Српске моћи на рецепт подизати и у апотекама.

- То значи да осигураници из других дијелова Српске више неће морати долазити у УКЦ само да би примили ову терапију, него ће им лијек бити доступан у апотеци у мјесту пребивалишта. Ријеч је о лијеку `туроктоког алфа` прашак и растварач за раствор за ињекцију у дози од 500 интернационалних јединца и 1.000 интернационалних јединица који је потребан обољелима од хемофилије - прецизирају из Фонда.

Када је ријеч о листи "Б", гдје је партиципација 50 одсто за све осигуранике, уврштена су три нова лијека која се користе у лијечењу хипертриглицеридемије, алергијског ринитиса, те у лијечењу хипертензије.

Ријеч је, истиче се, о савременијим терапијама које би знатно требале да унаприједе квалитет живота обољелих.

- И са овом новом листом, Фонд наставља праксу пребацивања лијекова са листе `Б` на листу `А`, гдје је мање лично учешће осигураника у трошковима лијекова, када год се за то стекну услови. Тако ће се од понедјељка, 1. августа, на приједлог Удружења офталмолога Републике Српске, капи за очи `бринзоламид`, које се користе у лијечењу глаукома са листе `Б` пребацити на листу `А` - наводе из Фонда.

У саопштењу се наглашава да то значи да осигураници који су ослобођени плаћања партиципације неће плаћати ништа за овај лијек, а они који нису ослобођени ове обавезе плаћаће партиципацију у износу од 10 одсто цијене лијека, умјесто досадашњих 50 одсто.

- Приликом ажурирања листе лијекова стручна комисија ФЗО за лијекове, у чијем саставу су и представници здравствених установа, посебно је водила рачуна да се на листу уврштавају новије терапије, за које се очекује да ће због доказане ефикасности у лијечењу рационализовати укупне трошкове Фонда за лијекове који се издају на рецепт - напомињу из ФЗО.

Очекује се да ће пацијенти са овим терапијама убудуће мање користити остале лијекове, што ће уједно побољшати и квалитет живота осигураника.

У саопштењу се наводи да је ово други пут у току ове године да Фонд ажурира листу лијекова, будући да је почетком године на листу лијекова који се издају на рецепт уврштено 10 нових.

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    4h 29m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    22h 12m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    16h 29m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    23h 27m
    0
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    18h 3m
    0