Од септембра у свим породилиштима у Србији обавезан скрининг на СМА

14.07.2023. 15:00
0
ИЗВОР: РТ Балкан

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) ће од септембра омогућити обавезни скрининг, генетску анализу из крви бебе, на спиналну мишићну атрофију (СМА), што значи да ће се о трошку државе спроводити код свих новорођених беба у свим породилиштима у Србији.

До сада се неонатални скрининг на СМА спроводио кроз пилот пројекат за сву новорођену дјецу у два породилишта – ГАК Народни фронт и КЦ Крагујевац, а од сада у свим породилиштима.

Циљ и значај овог обавезног скрининга је да се што раније открију нови случајеви, односно постави дијагноза, како би бебе у најранијој фази болести добиле терапију, а то је од суштинског значаја за ефекте лијечења и успоравање напредовања болести.

Према подацима РФЗО, имајући у виду број беба који се годишње роди у Србији, за овај нови неонатални скрининг држава ће издвојити око 62.000.000 динара годишње.

 

Предсједник Србије Александар Вучић синоћ је саопштио да је донијета одлука да се сваком дјетету на рођењу раде генски тестови и скрининг за спиналну мишићну атрофију.

Напоменуо је да је Србија данас у пет земаља у Европи по нивоу подршке различитим лицима и дјеци за ријетке болести, да су уведени иновативни лијекови, али да ће и тај процес бити убрзан.

Рекао је да ће још већи број дјеце бити послат на дијагностику и на лијечење у иностранство. Он је изнио податке да је у периоду од 2008. до 2012. на лијечење послато 440 дјеце, а за период од 2012. до данас 4.887 дјеце, што је 11 пута више.

 

За ријетке болести до 2012. уложено је 130 милиона динара, а након тога, до сада, стотину милиона евра.

- Трудимо се да потрошимо новац на најугроженије, да родитељи могу да лече децу и да нам је живот људи и деце пречи од свега - казао је Вучић.

 

Додаје да је 2012. осморо дјеце било на лијечењу у иностранству, а ове године чак 181 дијете. Нагласио је да ће ове године за ријетке болести и за лијечење ријетких болести и лијечење у иностранству држава уложити додатних 30 милиона евра.

Открио је и да би требало да буде донесен правилник по коме ће држава финансирати и лијек золгенсма, за максимално осморо дјеце на годишњем нивоу.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Затворенике нема ко да лијечи Затворенике нема ко да лијечи
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 52m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 34m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 7m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 41m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 26m
    3