Одата почаст браниоцима Српске Илиџе

14.05.2020. 15:41
0
ИЗВОР: Катера

Борачка организација “Илиџански борац” из Источне Илиџе обиљежила је данас 28 година од првог и другог напада на Илиџу, који су се десили 22. априла и 14. маја 1992. године.

У Храму Светог Саве у Блажују служен је парастос и прислужене су свијеће погинулим борцима Илиџе.

Након парастоса у Блажују служен је помен и положено цвијеће на спомен-обиљежје Оклопног батаљона у Добрињи четири и спомен-обиљежје погинулим припадницима Министарства унутрашњих послова Илиџа на Кули.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић нагласио је да жртве које су пале за одбрану Републике Српске и Источне Илиџе никада не смију бити заборављене и да ће ова локална заједница овај датум и даље обиљежавати.

 Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац подсјетио је да су 22. април и 14. мај 1992. године били најтежи дани за Српску Илиџу, али да су становници Илиџе стали на браник и одбранили Републику Српску.

Први напад такозване Армије БиХ десио се 22. априла 1992. године када је погинуло 12 српских бораца, а за одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца њих 560 били су припадници Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада дала је огроман допринос стварању Републике Српске и животи који су уграђени у њене темеље никада не смију бити заборављени.

Коментари 0
Повезане вијести
Прије 24 године почела НАТО агресија на СР Југославију Прије 24 године почела НАТО агресија на СР Југославију
Годишњица НАТО агресије на СР Југославију (ВИДЕО) Годишњица НАТО агресије на СР Југославију (ВИДЕО)
На "Малом Зејтинлику" помен погинулима и сјећање на егзодус На "Малом Зејтинлику" помен погинулима и сјећање на егзодус
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву ноћас горјела четири аутомобила
  7h 35m
  1
 • Оштећена три возила у пожару у Спасовданској улици
  10h 18m
  0
 • Крађа из маркета у Источном Новом Сарајеву
  10h 32m
  1
 • Горјело ауто у Миљевићима
  10h 35m
  2
 • Годишњица напада на свештеничку породицу Старовлах на Палама
  12h 14m
  0