Odata počast braniocima Srpske Ilidže

14.05.2020. 15:41
0
IZVOR: Katera

Boračka organizacija “Ilidžanski borac” iz Istočne Ilidže obilježila je danas 28 godina od prvog i drugog napada na Ilidžu, koji su se desili 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

U Hramu Svetog Save u Blažuju služen je parastos i prislužene su svijeće poginulim borcima Ilidže.

Nakon parastosa u Blažuju služen je pomen i položeno cvijeće na spomen-obilježje Oklopnog bataljona u Dobrinji četiri i spomen-obilježje poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Ilidža na Kuli.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović naglasio je da žrtve koje su pale za odbranu Republike Srpske i Istočne Ilidže nikada ne smiju biti zaboravljene i da će ova lokalna zajednica ovaj datum i dalje obilježavati.

 Predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac podsjetio je da su 22. april i 14. maj 1992. godine bili najteži dani za Srpsku Ilidžu, ali da su stanovnici Ilidže stali na branik i odbranili Republiku Srpsku.

Prvi napad takozvane Armije BiH desio se 22. aprila 1992. godine kada je poginulo 12 srpskih boraca, a za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca njih 560 bili su pripadnici Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada dala je ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske i životi koji su ugrađeni u njene temelje nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Komentari 0
Povezane vijesti
U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Zastava 125. motorizovane brigade sa Košara krasiće spomen-kapelu na Veljinama Zastava 125. motorizovane brigade sa Košara krasiće spomen-kapelu na Veljinama
Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 26m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    14h 59m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    14h 40m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    23h 22m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    19h 51m
    0