Odata počast braniocima Srpske Ilidže

14.05.2020. 15:41
0
IZVOR: Katera

Boračka organizacija “Ilidžanski borac” iz Istočne Ilidže obilježila je danas 28 godina od prvog i drugog napada na Ilidžu, koji su se desili 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

U Hramu Svetog Save u Blažuju služen je parastos i prislužene su svijeće poginulim borcima Ilidže.

Nakon parastosa u Blažuju služen je pomen i položeno cvijeće na spomen-obilježje Oklopnog bataljona u Dobrinji četiri i spomen-obilježje poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Ilidža na Kuli.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović naglasio je da žrtve koje su pale za odbranu Republike Srpske i Istočne Ilidže nikada ne smiju biti zaboravljene i da će ova lokalna zajednica ovaj datum i dalje obilježavati.

 Predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac podsjetio je da su 22. april i 14. maj 1992. godine bili najteži dani za Srpsku Ilidžu, ali da su stanovnici Ilidže stali na branik i odbranili Republiku Srpsku.

Prvi napad takozvane Armije BiH desio se 22. aprila 1992. godine kada je poginulo 12 srpskih boraca, a za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca njih 560 bili su pripadnici Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada dala je ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske i životi koji su ugrađeni u njene temelje nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje 23 godine od ubistva Ljubiše Savića Mauzera Obilježavanje 23 godine od ubistva Ljubiše Savića Mauzera
Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila
U srijedu izborne skupštine po mjesnim boračkim organizacijama u OBO „Ilidžanski borac“ U srijedu izborne skupštine po mjesnim boračkim organizacijama u OBO „Ilidžanski borac“
Najčitanije
 • Mihailo Obrenović - Čovjek koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu
  17h 35m
  0
 • Kozara i Potkozarje - Srpski Zid plača
  17h 57m
  0
 • Marko Trifković iz Istočnog Sarajeva maturskim radom nadmašio nastavni plan i program (FOTO)
  8h 3m
  1
 • U Sarajevu muškarac nasmrt izbo mlađeg brata
  16h 58m
  0
 • U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO)
  13h 54m
  0