Одата почаст првим жртвама НАТО бомбадовања у Српској (ФОТО)

09.09.2021. 14:13
0
ИЗВОР: Катера

Породица, саборци, грађани Источног Сарајева и представници државних институција данас су на мјесном гробљу у Грлици, у Источној Илиџи, полагањем цвијећа, паљењем свијећа и поменом одали почаст Радмили и Раденку Галинац, првим жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске.

Брат и сестра, Раденко и Радмила страдали су на данашњи дан 1995. године у злочину без казне - „Намјерна сила“, како су НАТО савезници назвали операцију бомбардовања Срба 1995.године.

Мирјана Галинац, мајка настрадалих Радмиле и Раденка, истакла је да туга и бол не престају и да вријеме не лијечи ране.

- Од НАТО бомбардовања сам изгубила двоје дјеце, 15 дана прије сам изгубила неожењеног сина. Како дани одмичу све ми је теже и горе – рекла је Галинац.

Она је додала да је још једна рана боли – она за невјестом и унуцима, Раденковом женом и синовима.

- Дијете ради на уговор на три мјесеца, па се и он и ми секирамо што нема стални посао. Да има, знао би на чему је, да не бјежи у свијет, а ја остах сама. И овако сам сама. И невјести су смањили инвалиднину. Данас није могла доћи, нема да плати превоз – истакла је Галинац.

Она се захвалила свима коју су данас дошли и посјетили гробове њене дјеце.

Слика

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, у обраћању медијима, након служења парастоса за све Србе убијене у НАТО агресији на Републику Српску, истакао је да је у НАТО агресији учествовало 400 летјелица, од чега 222 борбена авиона.

Према његовим ријечима, у операцији "Намјерна сила" било је укључено више од 5.000 војника НАТО-а из 15 држава, бачено је 1.026 бомби, употријебљен је и осиромашени уранијум од чијих посљедица и данас умиру грађани Српске.

- НАТО алијанса се сручила на малу ВРС и српски народ, нанијевши непроцјењиву материјалну штету, трајно контаминирала земљиште и убила велики број људи – истакао је он додајући да су у бомбардовању учестовале САД, Велика Британија, Шпанија, Италија, Њемачка, Турска и Холандија.

У НАТО бомбардовању страдало је 59 војника и цивила и 119 је рањено, али према његовим ријечима, то није коначан број.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у наредном периоду интензивираће активности како би био утврђен тачан број погинулих и рањених.

Он је додао да се обиљежавањем Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској присјећамо свих жртава, али и злочинаца који су починили ове злочине.

Слика

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић истакао је да сам назив „Намјерна сила“ говори о намјерној сили на Републику Српску, намјерна сила на брата и сестру Галинац, на фабрике које су храниле породице, на мостове.

Како истиче Којић, намјерна сила траје и данас јер се кроз разне наметнуте одлуке и даље сакати Република Српска.

- Одлуком Валентина Инцка сакати нам се језик и забрањује да коментаришемо све оне пресуде које је доносио Хашки трибунал и правосудне институције на нивоу БиХ – истакао је Којић.

Он је нагласио да је важно да се сјећамо чињеница и истине која ће остати записана у историји, а не лажи међународне заједнице потпомогнуте домаћим и међународним правосуђем.

- Суштина је да је убиство једног дјетета злочин, намјерна сила је примијењена на Републику Српску. Бројке не одређују карактер злочина већ намјера, а овдје је била намјера - прецизирао је Којић.

Коментари 0
Повезане вијести
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)
Страдалничка породица Галинац из Војковића Страдалничка породица Галинац из Војковића
Жртва породице Галинац - жртва српског народа Жртва породице Галинац - жртва српског народа
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 27m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 23m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 8m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 7m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 19m
    0