Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)

09.09.2022. 13:48
3
ИЗВОР: katera.news

На мјесном гробљу у Грлици, у Источној Илиџи, полагањем цвијећа, паљењем свијећа и служењем парастоса одата је почаст Радмили и Раденку Галинац, првим жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске.

Мајка првих жртава НАТО бомбардовања Мирјана Галинац изгубила је троје дјеце у размаку од 15 дана, два сина и кћерку. Син Радован погинуо је на ратишту, а Раденко и Радмила погинули су од НАТО бомбе, која је пала на њихово возило.

Она је рекла да туга и бол не престају и да вријеме не помаже у лијечењу рана.

- Не дај Боже никоме да дочека то што сам ја доживјела, то не бих пожељела ни највећем душману - кратка је рекла Галинац.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић истакао је да Република Српска никад не би могла пристати да буде дио НАТO-a.

- Како бисмо могли пристати кад су нас прије само 25 година бомбардовали тонама осиромашеног уранијума, и данас овдје обиљежавамо страдање српског народа од НАТО агресије – рекао је он.

Томић сматра да НАТО агресори нису били упознати са менталитетом српског народа, те да су очекивали да ће они побјећи, а не остати приликом бомбардовања.

- Разочаравајуће је што они не изучавају историју српског народа и не знају шта је правда, него имају своје циљеве који су нас овај пут дебело коштали – закључио је Томић.

Савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Милан Торбица изјавио је да је обиљежавање данашњег дана важно како не бисмо заборавили на злочине које је НАТО на челу са Америком и осталим земљама учинио према српскоме народу.

- Повод за напад, а не узрок, биле су Маркале 2. Маркале су се десиле 28. августа, а већ 30. НАТО је отпочео акцију – рекао је Торбица.

Према његовим ријечим, ваздухопловну операцију немогуће је припремити за тако кратко вријеме.

- Без 15 дана не може се организовати напад. Дакле, читаво вријеме су се припремали, а ми смо то знали. Нанијели смо им немјерљиве губитке, иако се о томе још увијек  не говори. Шта год кажемо да смо учинили, то се нама приписује као злочиначки подухват – истакао је Торбица.

Торбица је додао да је циљ НАТО-а био да ослаби Војску Републике Српске, да наруши систем командовања и тако онемогући премјештање јединица.

- То им је био основни циљ. Међутим, и поред тога што су нанијели велико зло, претрпјели су пораз. Слава онима који су настрадали невини од њихове злочиначке акције – закључио је Торбица.

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац нагласио је да борци Војске Републике Српске, посебно они са подручја Сарајевско-романијске регије, НАТО агресију никад неће опростити, ни заборавити.

Према његовим ријечима, под оправдањем легалних војних циљева и заштите муслиманских снага, српски народ је гађан и нападан.

- Гађали су болницу „Жица“ више пута, када је погинуо брачни пар Кнежевић. Осим тога, гађали су и обданиште у Лужанима. Ако је обданиште легалан циљ, ја онда не знам шта је војни циљ – рекао је Шеховац, присјећајући се и напада на православну цркву у Блажују.

Он се осврнуо и на штетне посљедице осиромашеног уранијума којим је српски народ бомбардован током НАТО агресије.

- Дјеца мојих сабораца и дан данас умиру од разних болести у читавој Републици Српској. На стотине бораца и грађана Српске умрло је послије Дејтонског споразума од болести које је проузроковало бомбардовање за вријеме НАТО агресије – нагласио је он.

Шеховац сматра да Република Српска треба да предузме конкретне мјере против НАТО савеза.

- Мислим да Република Српска има доста материјала да их тужи, управо онако како су их војници из Италије тужили и добили на суду. Био би ред да бар плате одштету људима који су изгубили своје најмилије – закључио је он.

Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, која је донесена у 18. марта 2020. године, као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Пеђа Крстовић

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 10.09.2022. 17:47
    не рече шта има ново у Перли?
  • Generic placeholder image
    Sanja 10.09.2022. 10:46
    Ters...Kad smo genocidna tvorevina sta ti radis po genocidnim portalima u 6h ujutru?
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 09.09.2022. 17:36
    Prokleti bili za svaku ubijenu Srpsku Zrtvu!! Sve se radilo s ciljem da pomognu muslimanima da steknu vojnu prednost ali opet dzaba mi Srbi stvorismo i imamo svoju REPUBLIKU SRPSKU a oni znaju sta imaju odnosno nemaju.Zato lete za "agresorom" i masovno se naseljavaju u REPUBLIKU SRPSKU kao ljepse mjesto za zivot.Tako rade oni koji nemaju ni mrvicu ljudskog dostojanstva.Zato Srbi, u ime svojih poginulih, trebaju da se dobro zamisle nad ovom negativom pojavom da nam se ne bi ponovilo isto stradanje.
Повезане вијести
Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“ Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 20m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 53m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 19m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 32m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 1m
    3