Одата почаст за 45 српских бораца мучки убијених код Жепе

04.06.2022. 14:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Служењем помена и полагањем вијенаца на спомен - обиљежје код Жепе у Хан Пијеску одата је почаст за 45 бораца Војске Републике Српске, којих је највише било са Пала, поводом 30 година од њиховог страдања.

Колона Сарајевско-романијског корпуса мучки је нападнута 4. јуна 1992. године са околних литица у кањону Будучиног потока, приликом хуманитарне мисије да достави храну и воду за 13 војника који су обезбјеђивали радио-релејни објекат на узвишењу Зловрх, највишем врху Жепске планине, иако је претходно са представницима муслиманскe стране био постигнут договор да мирно прође.

Вијенце су положили су положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ, Бошко Томић, премијер Републике Српске Радован Вишковић,  делагације града Источно Сарајево, општине Пале и Хан Пијесак, представници организација проистеклих из минулог одбрамбено-отаџбинског рата, породице погинулих бораца, пријатељи и саборци.

Из Борачке организације општине Пале истакли су да је то страдање најтрагичнији догађај и један од најтужнијих датума у новијој историји Пала.

Спомен- обиљежје се налази између општина Хан Пијесак, односно села Поџепље, Стобарани и Криваче и села у мјесној заједници Жепа, која припада општини Рогатица.

Коментари 0
Повезане вијести
Полагање вијенаца на Новом Зејтинлику на Сокоцу Полагање вијенаца на Новом Зејтинлику на Сокоцу
Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО) Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)
У недјељу помен за погинуле борце у Жепи У недјељу помен за погинуле борце у Жепи
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 32m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 37m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 25m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 46m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    20h 25m
    4