Odata počast za 45 srpskih boraca mučki ubijenih kod Žepe

04.06.2022. 14:09
0
IZVOR: srna.rs

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na spomen - obilježje kod Žepe u Han Pijesku odata je počast za 45 boraca Vojske Republike Srpske, kojih je najviše bilo sa Pala, povodom 30 godina od njihovog stradanja.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa mučki je napadnuta 4. juna 1992. godine sa okolnih litica u kanjonu Budučinog potoka, prilikom humanitarne misije da dostavi hranu i vodu za 13 vojnika koji su obezbjeđivali radio-relejni objekat na uzvišenju Zlovrh, najvišem vrhu Žepske planine, iako je prethodno sa predstavnicima muslimanske strane bio postignut dogovor da mirno prođe.

Vijence su položili su položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, Boško Tomić, premijer Republike Srpske Radovan Višković,  delagacije grada Istočno Sarajevo, opštine Pale i Han Pijesak, predstavnici organizacija proisteklih iz minulog odbrambeno-otadžbinskog rata, porodice poginulih boraca, prijatelji i saborci.

Iz Boračke organizacije opštine Pale istakli su da je to stradanje najtragičniji događaj i jedan od najtužnijih datuma u novijoj istoriji Pala.

Spomen- obilježje se nalazi između opština Han Pijesak, odnosno sela Podžeplje, Stobarani i Krivače i sela u mjesnoj zajednici Žepa, koja pripada opštini Rogatica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Polaganje vijenaca na Novom Zejtinliku na Sokocu Polaganje vijenaca na Novom Zejtinliku na Sokocu
Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO) Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO)
U nedjelju pomen za poginule borce u Žepi U nedjelju pomen za poginule borce u Žepi
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 17m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    11h 15m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    19h 41m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    17h 56m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    19h 35m
    0