Одлазак најчитанијег српског писца за младе и старе

26.03.2020. 17:05
0
ИЗВОР: Срна

Један од најчитанијих српских писаца Бранко Ћопић, аутор романа, приповједака и поезије за дјецу и старије, члан Српске академије наука и уметности, убио се 26. марта 1984. године скочивши са моста у Београду.
Бранко је био надахнут приповједач, творац занимљивих и упечатљивих ликова и догађаја, а писао је свјежим, сочним и сликовитим језиком.

Рођен је у Хашанима 1915. године, дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, а у Народноослободилачком рату учествовао је од 1941.

Почео је да пише као ђак учитељске школе и прије Другог свјетског рата објавио је збирке приповједака "Под Грмечом", "Борци и бјегунци" и "Планинци".

Написао је већи број књига за дјецу: "Бојна лира пионира", "Пут у ведрину", приче "У свијету лептирова и медвједа", "Босоного дјетињство", збирке пјесама "Огњено рађање домовине", "Ратниково прољеће". За посљедњу збирку приповједака "Башта сљезове боје" добио је Његошеву награду.

Бранко Ћопић био је писац изузетне мисаоности и стила, обузет мелахнолијом и суморним слутњама.

Међу другим Ћопићевим дјелима извајају се романи: "Пролом", "Глуви барут", "Не тугуј, бронзана стражо", "Осма офанзива", збирке приповједака "Роса на бајонетима", "Сурова школа", "Доживљаји Николетине Бурсаћа".

Због својих мисаоних, али отворено изражених страхова да би се братоубилачка несрећа могла поновити, Бранко је постао политички обиљежен и стављен на црну листу тадашње политичке власти у Југославији.

Бранко Ћопић спада међу начитаније и најбоље српске писце 20. вијека.

Коментари 0
Повезане вијести
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
"Крст-ић" - филм о егзодусу сарајевских Срба "Крст-ић" - филм о егзодусу сарајевских Срба
Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба
Најчитаније
 • Бачена бомба у двориште породичне куће у Сокоцу
  18h 59m
  3
 • Сокочанин аутом ударио двојицу суграђана
  19h 22m
  0
 • Београђани желе да оживе паљанско предузеће
  20h 12m
  6
 • Преминуо Синиша Драшковић
  13h 0m
  1
 • Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале
  20h 37m
  0