Одлазак најчитанијег српског писца за младе и старе

26.03.2020. 17:05
0
ИЗВОР: Срна

Један од најчитанијих српских писаца Бранко Ћопић, аутор романа, приповједака и поезије за дјецу и старије, члан Српске академије наука и уметности, убио се 26. марта 1984. године скочивши са моста у Београду.
Бранко је био надахнут приповједач, творац занимљивих и упечатљивих ликова и догађаја, а писао је свјежим, сочним и сликовитим језиком.

Рођен је у Хашанима 1915. године, дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, а у Народноослободилачком рату учествовао је од 1941.

Почео је да пише као ђак учитељске школе и прије Другог свјетског рата објавио је збирке приповједака "Под Грмечом", "Борци и бјегунци" и "Планинци".

Написао је већи број књига за дјецу: "Бојна лира пионира", "Пут у ведрину", приче "У свијету лептирова и медвједа", "Босоного дјетињство", збирке пјесама "Огњено рађање домовине", "Ратниково прољеће". За посљедњу збирку приповједака "Башта сљезове боје" добио је Његошеву награду.

Бранко Ћопић био је писац изузетне мисаоности и стила, обузет мелахнолијом и суморним слутњама.

Међу другим Ћопићевим дјелима извајају се романи: "Пролом", "Глуви барут", "Не тугуј, бронзана стражо", "Осма офанзива", збирке приповједака "Роса на бајонетима", "Сурова школа", "Доживљаји Николетине Бурсаћа".

Због својих мисаоних, али отворено изражених страхова да би се братоубилачка несрећа могла поновити, Бранко је постао политички обиљежен и стављен на црну листу тадашње политичке власти у Југославији.

Бранко Ћопић спада међу начитаније и најбоље српске писце 20. вијека.

Коментари 0
Повезане вијести
Колубарска битка - пут у славу Колубарска битка - пут у славу
У петак обиљежавање 145 година од рођења Исидоре Секулић У петак обиљежавање 145 година од рођења Исидоре Секулић
Блаженопочивши митрополит Николај оставио велики траг у историји Митрополије дабробосанске (ВИДЕО) Блаженопочивши митрополит Николај оставио велики траг у историји Митрополије дабробосанске...
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  17h 9m
  3
 • Ево ко има законско право на субвенције за струју
  22h 8m
  2
 • Ухапшен осумњичени за брутално убиство у Бањалуци
  20h 23m
  1
 • Истрага против Џаке због дреса са именом Јашари?
  18h 19m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  12h 44m
  0