Odlazak najčitanijeg srpskog pisca za mlade i stare

26.03.2020. 17:05
0
IZVOR: Srna

Jedan od najčitanijih srpskih pisaca Branko Ćopić, autor romana, pripovjedaka i poezije za djecu i starije, član Srpske akademije nauka i umetnosti, ubio se 26. marta 1984. godine skočivši sa mosta u Beogradu.
Branko je bio nadahnut pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja, a pisao je svježim, sočnim i slikovitim jezikom.

Rođen je u Hašanima 1915. godine, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovao je od 1941.

Počeo je da piše kao đak učiteljske škole i prije Drugog svjetskog rata objavio je zbirke pripovjedaka "Pod Grmečom", "Borci i bjegunci" i "Planinci".

Napisao je veći broj knjiga za djecu: "Bojna lira pionira", "Put u vedrinu", priče "U svijetu leptirova i medvjeda", "Bosonogo djetinjstvo", zbirke pjesama "Ognjeno rađanje domovine", "Ratnikovo proljeće". Za posljednju zbirku pripovjedaka "Bašta sljezove boje" dobio je Njegoševu nagradu.

Branko Ćopić bio je pisac izuzetne misaonosti i stila, obuzet melahnolijom i sumornim slutnjama.

Među drugim Ćopićevim djelima izvajaju se romani: "Prolom", "Gluvi barut", "Ne tuguj, bronzana stražo", "Osma ofanziva", zbirke pripovjedaka "Rosa na bajonetima", "Surova škola", "Doživljaji Nikoletine Bursaća".

Zbog svojih misaonih, ali otvoreno izraženih strahova da bi se bratoubilačka nesreća mogla ponoviti, Branko je postao politički obilježen i stavljen na crnu listu tadašnje političke vlasti u Jugoslaviji.

Branko Ćopić spada među načitanije i najbolje srpske pisce 20. vijeka.

Komentari 0
Povezane vijesti
U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića
Vojna bolnica „Koran“ – svjedok nadljudskih napora medicinskog osoblja Vojna bolnica „Koran“ – svjedok nadljudskih napora medicinskog osoblja
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 26m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    17h 23m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    15h 45m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    1h 37m
    1
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    17h 59m
    3