Одликовања, дефиле и академија поводом 9. јануара

09.01.2020. 09:13
0
ИЗВОР: Srna

Одликовања заслужним институцијама и појединцима поводом 9. јануара - Дана Републике биће додијељена данас у Палати Републике у Бањалуци, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Додјели одликовања, којом ће почети централна прослава Дана Републике, присуствоваће и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, саопштено је из парламента Српске.

Према програму обиљежавања Дана Републике, чији је овогодишњи слоган "За сва времена", за 10.00 часова предвиђена је додјела одликовања, а у 12.00 часова свечани дефиле на Тргу Крајине којем ће, осим највиших званичника Српске, присуствовати и бројни гости, међу којим и премијер Србије Ана Брнабић.

У 14.00 часова у бањалучкој Спортској дворану "Борик" биће одржана свечана академија поводом Дана Републике и 28. рођендана Српске.

На свечаној академији обратиће се Брнабићева, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, најављено је из Владе Србије.

Међу бројним гостима, који ће присуствовати обиљежавању Дана Републике у Бањалуци биће и делегација Српске листе са Косова и Метохије, предвођена предсједником Гораном Ракићем.

Свечаној академији присуствоваће, између осталих, и делегација Српске демократске странке предвођена предсједником Мирком Шаровићем.

Шаровић ће се обратити медијима у 13.45 часова, прије почетка свечане академије, најављено је из СДС-а.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.

Коментари 0
Повезане вијести
Академија посвећена петогодишњици упокојења српског пјесника Добрице Ерића Академија посвећена петогодишњици упокојења српског пјесника Добрице Ерића
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    19h 31m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    22h 51m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    23h 43m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 43m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    21h 9m
    0