Odlikovanja, defile i akademija povodom 9. januara

09.01.2020. 09:13
0
IZVOR: Srna

Odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima povodom 9. januara - Dana Republike biće dodijeljena danas u Palati Republike u Banjaluci, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Dodjeli odlikovanja, kojom će početi centralna proslava Dana Republike, prisustvovaće i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

Prema programu obilježavanja Dana Republike, čiji je ovogodišnji slogan "Za sva vremena", za 10.00 časova predviđena je dodjela odlikovanja, a u 12.00 časova svečani defile na Trgu Krajine kojem će, osim najviših zvaničnika Srpske, prisustvovati i brojni gosti, među kojim i premijer Srbije Ana Brnabić.

U 14.00 časova u banjalučkoj Sportskoj dvoranu "Borik" biće održana svečana akademija povodom Dana Republike i 28. rođendana Srpske.

Na svečanoj akademiji obratiće se Brnabićeva, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Među brojnim gostima, koji će prisustvovati obilježavanju Dana Republike u Banjaluci biće i delegacija Srpske liste sa Kosova i Metohije, predvođena predsjednikom Goranom Rakićem.

Svečanoj akademiji prisustvovaće, između ostalih, i delegacija Srpske demokratske stranke predvođena predsjednikom Mirkom Šarovićem.

Šarović će se obratiti medijima u 13.45 časova, prije početka svečane akademije, najavljeno je iz SDS-a.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Komentari 0
Povezane vijesti
Akademija posvećena petogodišnjici upokojenja srpskog pjesnika Dobrice Erića Akademija posvećena petogodišnjici upokojenja srpskog pjesnika Dobrice Erića
Odsustvo radnika iz Republike Srpske povodom Dana Srpske pravdali godišnjim odmorom Odsustvo radnika iz Republike Srpske povodom Dana Srpske pravdali godišnjim odmorom
Mladić ispitan zbog paljenja zastave Srpske u Zenici, saslušani i organizatori skupa Mladić ispitan zbog paljenja zastave Srpske u Zenici, saslušani i organizatori skupa
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    9h 6m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    9h 13m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    5h 55m
    0
  • Kod Trnova uhapšeno lice zbog krivolova
    9h 22m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    6h 38m
    0