Одлив радне снаге отворио пут за студентске послове

16.09.2019. 10:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Све мањи број радне снаге у БиХ натјерао је све више послодаваца да раднике тражи међу студентима путем омладинских организација.

У студентском сервису "Инде
кс" у Сарајеву кажу да посла за студенте има, те да они углавном варирају од чишћења, утовара-истовара, слагања робе до промоција.

-Како све више људи напушта БиХ и иде у иностранство, послодавци све више радну снагу траже међу студентима - рекли су у овом студентском сервису.

Истичу да је због тога и сатница порасла, а заинтересованост за ове послове међу студентима је велика.

-Минимална сатница прије три године је била три КМ, а сада је пет КМ - објаснили су у " Индексу".

Додају да је запошљавање студената исплативије за послодавце, али да је једини проблем што закон о раду, када је у питању запошљавање студената, није довољно дефинисан.

-Студенти у Сарајеву су веома заинтересовани за ове послове, те се на сваки оглас за посао јави више студената него што је неопходно - казали су у студентском сервису " Индекс".

Наводе да они не наплаћују накнаду за чланство, једино је потребно да се донесе потврда о редовном студирању, копија личне карте, потврда о мјесту пребивалишта, као и број жиро рачуна.

-Када студенти обаве посао, фирма нам шаље новац, који студентима просљеђујемо у року од 24 часа на њихов жиро рачун - објаснили су у " Индексу".

Иво Туркеш, директор Омладинске задруге КАБ у Бањалуци, каже да је осјетно да у БиХ недостаје радника, те да је број студената заинтересованих за привремене и повремене послове исти.

-Број пословних понуда код нас је сличан као и прошлих година. Број заинтересованих студената варира, па тако у вријеме испитних рокова заинтересованост опада - објаснио је Туркеш.

Додаје да је сада вријеме испита, тако да је заинтересованост студената за ове послове нешто мања, али ускоро слиједи вријеме сезонских послова, те очекују да и понуда послова буде већа.

-Када се ријеше испита, студенти су онда вољни и радити - рекао је Туркеш.

Истиче да у КАБ-у нису мијењали висину сатнице за повремене послове.

-Код нас је пет КМ нето сатница. Наравно, уколико је ријеч о послу који ће трајати дужи период, сатница се смањује. Чињеница је да неки други послодавци гдје не раде студенти, већ лица са Бироа за запошљаванје, јесу дизали цијене сатнице - казао је Туркеш.

Да би студент постао члан КАБ-а, довољно је да има текући рачун у банци и приложи индекс, те плати 3,50 КМ за осигурање.

-Уколико се ради о особама са Бироа за запошљавање, оне поред плаћања осигурања и текућег рачуна морају приложити овјерен картон да су на Бироу - навео је Туркеш.

Коментари 0
Повезане вијести
У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике
Елиминисан нападач у центру Прага Елиминисан нападач у центру Прага
Службеници ће морати раније на посао Службеници ће морати раније на посао
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    22h 33m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 1m
    5
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 11m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    17h 43m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 16m
    0