Одржана манифестација "Епска поезија српског народа"

23.10.2022. 10:20
0
ИЗВОР: srna.rs

На вишеградској ћуприји одржана је манифестација "Епска поезија српског народа - историја која се пјева", која је окупила гусларе, пјевачке групе, пјеснике, здравичаре и књижевнике из Републике Српске и Србије.

Отварајући манифестацију, начелник општине Вишерад Младен Ђуревић рекао је да је циљ да се отргне од заборава стара српска пјесма и обичаји.

– Сви ви који волите и чувате од заборава нашу пјесму на најбољи начин сте чувари српске традиције и захваљујући вама ми ширимо пријатељства, упознајемо културе и ојачавамо наше везе са ове и оне стране Дрине, са учесницима који су овђе дошли од Романије до Херцеговине и преко Дрине – истакао је Ђуревић.

Организатор и предсједник Гусларског друштва “Раде Јамина” Дарко Лечић рекао је да је на манифестацији промовисана епска поезија и гусле.

– Надам се да ће ова манифестација бити традиционална, јер се одржава већ четврти пут – истакао је Лечић.

О нобеловцу Иви Андрићу и гуслама говорио је професор Саша Кнежевић, који је истакао да би се овакве манифестације требале одржавати у свим српским крајевима и да би онда би се могло рећи да не заборављамо оно што нам је важно.

– Наш национани идентитет је једино што имамо за будућност. Постоје људи који не дозвољавају да се то деси, понекад то изгледа узалудно, али и онај што се борио са вјетрењачама данас је један од највећих јунака свјетске књижевности – рекао је Кнежевић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Манифестација "Капор: чувар адресе" први пут у Источном Сарајеву Манифестација "Капор: чувар адресе" први пут у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    12h 26m
    0
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    22h 30m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    19h 57m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    19h 15m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    23h 17m
    0