Одржана свечана академија поводом Дана побједе у Првом свјетском рату (ФОТО)

11.11.2022. 13:51
0
ИЗВОР: katera.news

Свечана академија поводом Дана побједе у Првом свјетском рату одржана је у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Организатор академије је ЈУ „Центар за културу и информисање“ Источна Илиџа у сарадњи са Културним центром Источно Ново Сарајево, ЈУ Средњошколским центром „Источна Илиџа“ и Средњом школом „28. јуни“.

Вршилац дужности, директор „Центра за културу и информисање“ Источна Илиџа Божидар Новаковић изјавио је да не смијемо заборавити жртву и улогу коју је имао српски народ у Првом свјетском рату.

Овом академијом настојимо да се захвалимо нашим прецима, али и подсјетимо млађе генерације да морају чувати сјећање на побједу и велико страдање српске војске у Великом рату – рекао је Новаковић.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Миланка Михајловић, професор професор туристичке групе предмета у Средњој школи "28. јуни" рекла је да је данашњи програм реализован у три дијела, о Великом рату, егзодусу на Крф и Видо, острво спаса и острво смрти, о "Плавој гробници", и о феникс цвијету "Наталијина рамонда".

-  Наша школа већ неколико година обиљежава "Наталијину рамонду", цвијет-симбол побједе у Великом рату. Рамонда је ендемски цвијет који је пронашао Јосиф Панчић, а потом и Саво Петровић, и тај цвијет је касније посвећен краљици Наталији – рекла је она.

Како истиче, тај цвијет расте на Кајмакчалану, управо тамо куда је пролазила српска војска и он може, као и феникс, да оживи увијек када га ставите у воду или на кишу.

- Срби не би били Срби да након примирја нису ратовали још два дана, до 13. новембра. Поносно кажем да смо за данас припремили списак свих учесника добровољаца у Великом рату са простора БиХ, јер сматрам да ми Срби из БиХ увијек помало остајемо на маргини – рекла је Михајловићева.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Она је додала да списак није коначан, те да се на њему налазе имена око 2.500 добровољаца из БиХ.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се широм свијета у знак сјећања на 11. новембар 1918. године, када је Њемачка капитулирала пред захтјевима савезничких држава, и када је Велики рат, након четири дуге године и неколико милиона погинулих, коначно завршен.

Улога Србије у Првом свјетском рату била је немјерљива. У најразорнијем рату свјетских размјера, Србија је највише страдала изгубивши, процјењује се, између 1.100.000 и 1.300.000 становника што је чинило готово трећину укупног становништва или чак око 60% мушке популације.

Коментари 0
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 26m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 59m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 40m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 40m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 30m
    0