Огњен Леви, умјетник из нашег града

17.06.2020. 17:28
0
ИЗВОР: IS Radio

Огњен Леви је изузетан умјетник којим наш град може да се поноси. Један је од највећих стручњака у региону за ликовну технику витраж. Знања о овој техници стицао је у Италији код познатих мајстора, а сада то знање кроз разне курсеве покушава да пренесе и свим нашим грађанима који су заинтересовани за овај вид умјетности.

Леви је стручњак за рестаурацију старог дрвета и камена, међутим током рада у Италији сусрео се са витражом и како каже, одмах се заљубио у ову технику. Та љубав траје скоро три деценије и расте сваким новим даном.

- Сад сам тренутно, колико ја знам, један од највећих стручњака за витраж у региону. Једини сам умјетник који има диплому за рестаурацију витража на нивоу UNICEF-a - каже Леви.

Слика

Леви је највише о овој ликовној техници научио у Италији. Имао је привилегију да учи од најбољих умјетника који су своја знања несебично дијелили са њим и на томе им је неизмјерно захвалан.

- Знали су, као и ја, да се овдје скоро нико не бави израдом витража. Мислим да тренутно у БиХ нема више од 10 умјетника који се баве овом ликовном техником. Овдје, када се раде витражи на црквама, углавном их раде умјетници из Италије, Грчке или из Србије - истиче Леви.

Ова техника захтијева потпуну концентрисаност и посвећеност раду. Стакло се реже у жељене облике, ти комади се затим облијепе бакарном траком, уклапају попут слагалица и варе калајем. Левијеви витражи красе бројне домове, ресторане, галерије. Као једно од најсложенијих дјела издваја витраж који је израдио у помен жртвама Јасеновца.

Слика

- Тај витраж представља страдање Јевреја, а на њему се налазе ликови мојих предака, баке и дједа који су страдали у Јасеновцу. За овај витраж, иако није велики, требало ми је два и по мјесеца рада - рекао нам је Леви.

Огњен Леви имао је прилику да своја дјела излаже на бројним изложбама широм земље, а истиче да је углавном наилазио на позитивне критике.

Слика

- Гдје сам год сам излагао своје витраже, посјетиоци су били запањени. Обрада стакла у нашим крајевима, осим прозора и врата, сасвим је непозната људима. Сви су витраже виђали на телевизији, у серијама, али нико нема представу како се то ради - наводи Леви.

Колективно сјећање на монументалне сакралне витраже, као и цијена ручног рада и материјала, основни су разлози због којих се од половине XX вијека инвеститори и архитекте ријетко сјете овог начина декорисања простора.

Такође, важна је и предрасуда према којој витраж представља дио прошлих времена. Леви истиче да га растужује чињеница што се мали број умјетника у нашој земљи бави овом техником. Из тог разлога покренуо је и курс витража како би ову технику представио што већем броју људи и тако спријечио њен одлазак у заборав.

Коментари 0
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 37m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    21h 51m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 41m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    12h 6m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    17h 39m
    0